2024. május 3. - Tímea, Irma

Aránytalan az iskolafejlesztés végeredménye

Zala megye országosan és a régióban is aránytalanul keveset kapott az iskolafejlesztési pályázat pénzeiből, ráadásul olyan intézmények is támogatáshoz jutottak, amelyeknek nincs erre szüksége - közölte hétfői zalaegerszegi sajtótájékoztatóján a Zala megye
2008. szeptember 1. hétfő 16:55 - Hírextra
Manninger Jenő, a Zala megyei közgyűlés elnöke azt mondta: a megyéből beadott 42 pályázat közül mindössze négy nyert együttesen 1,230 milliárd forintot, míg a nyugat-dunántúli régióban összesen 24 nyertest hirdettek ki 5,252 milliárd forint értékben. Ez arányaiban is nagyon kevés, de a nyertesek között vannak olyanok, amelyek már eddig is a jól felszerelt intézmények közé tartoztak, ezért feltehetően "irányítottan" nyertek pályázatukkal.

A megyegyűlés elnöke a gelsei általános iskolát említette, amely 426 millió forintot nyert akadálymentesítésre, alternatív energiaforrásokkal történő energetikai korszerűsítésre és funkcióbővítésre. Manninger Jenő idézett a településről egy két évvel korábbi cikket, amelyből az derül ki, hogy már akkor elvégezték az akadálymentesítést, szigetelést és az energiaracionalizálási programot.

Szerinte a település iskolája azért nyerhetett, mert polgármestere SZDSZ-es, a programot pedig a párt és személyesen Magyar Bálint indította el. A gelsei példát országos botránynak nevezte, mert sem zalai városok, sem a szegényebb, valóban gondokkal küzdő települések és iskoláik nem kaptak támogatást.

A közgyűlési elnök a zalakarosi nyertes pályázattal kapcsolatban is megemlítette, hogy a kistérség leírása szerint mutatóik kivételesen jók, de örül annak, hogy sportudvar létesül. Úgy véli azonban, hogy ha a jól működő intézmény további fejlesztésekre kap lehetőséget, azzal a közeli Zalakomárból és Galambokról csábítja el a gyerekeket, a két településen pedig roma diákok maradnak csak, növelve ezzel a szegregációt.

Gelse polgármestere, az SZDSZ-es Rácz József a sajtótájékoztatón elhangzottakkal kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: 12 település oktatási feladatait látja el a gelsei iskola, amelynek mostani pályázatát két szakmai testület is az egyik legjobbnak találta. Olyan intézményről van szó, ahol nemcsak beszélnek az oktatás fejlesztéséről, hanem tesznek is érte, ezt a szülők is felismerték, hiszen az elsősökön felül csak ebben a tanévben 17 új gyereket irattak be iskolájukba - fogalmazott.

Hozzátette, hogy az elmúlt 20 évben is minden pályázati lehetőséget megragadtak, és megragadnak a jövőben is, ami az intézmény fejlesztését, korszerűsítését, az ott tanulók magasabb színvonalú oktatását biztosítja. Az 1.200 lakosú településen a most elnyert pénzből aulát és egy közel 900 négyzetméteres új oktatási épületet építenek az iskolában, a pályázati pénzt az önkormányzat 10 százalékos önrészével kiegészítve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását