2024. április 25. - Márk

Visszaváltható pohárból ivott a zöld miniszter

Visszaváltható pohárból ivott a zöld miniszter -Környezetkímélő újítások a Szegedi Ifjúsági Napokon
2008. augusztus 29. péntek 11:27 - Hírextra
"Kiváló kezdeményezésnek tartom azokat az ökotudatossággal kapcsolatos ötleteket, melyeket újdonságként a magyar fesztiválok közt elsőként vezettek be a Szegedi Ifjúsági Napokon." -mondta el Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön, a fesztivál helyszínén tett látogatásakor. A rendezvényen többek között visszaváltható söröspohárral, komposztálható étkészlettel, "zöld rendőrséggel", fair trade kávézóval és magyar ökotermelőktől származó gyümölcsökkel is találkozhattak a résztvevők.

A zöld tárca vezetője elismerően nyilatkozott a Szegedi Ifjúsági Napok ökotudatos kezdeményezéseiről, miután ő maga is kipróbálta a re:poharat, a biológiailag lebomló tányért és evőeszközt, valamint a környezetterhelés csökkentése érdekében működtetett riksa-taxit.
A miniszter ellátogatott a fesztivál legzöldebb részére is, az Ökofaluba, ahol civil szervezetek ökotudatos témákkal aktivizálták környezettudatosságra a látogatókat.

Igazi úttörőnek számít a magyar fesztiválok történetében a visszaváltható pohár megjelenése, melynek bevezetésével 3000 kg-mal is kevesebb szemét keletkezhet. A betétdíjas, visszaváltható rendszer mind a megelőzést, mind pedig az újrahasznosítást nagymértékben elősegíti. A megelőzést azért, mert egy ilyen poharat nagyságrendileg 100-szor lehet újrahasználni, ezért ennek használatával töredéknyi hulladék keletkezik, az újrafeldolgozást pedig azért, mert elhasználódva ugyanúgy másodnyersanyagként kezelhető, mint a szelektív hulladékgyűjtés által visszanyert egyszer használatos poharak. Szintén újdonság a fesztiválvilágban a biológiailag lebomló étkezési eszközök bevezetése is, mely komposztálható hulladékként értékes másodnyersanyagot képvisel és ennek megfelelően szelektíven lesz gyűjtve.

Szabó Imre látogatása kapcsán megemlítette a zöld tárca kezdeményezését is, amely egy új környezetvédelmi minőségbiztosítási rendszer kialakítását szorgalmazza a fesztiválok környezetterhelésének csökkentése érdekében. A fesztiválzöldítés kritériumait a minisztérium a fesztiválszervezőkkel és civil szervezetekkel közösen dolgozza ki. A kritériumrendszer kialakítására bárki javaslatot tehet szeptember végéig a zoldfesztival@mail.kvvm.hu címen. Ezeket az ötleteket is felhasználják majd a civil szervezettekkel és a fesztiválszervezőkkel kezdődő egyeztetésen, hogy jövőre már az új, zöld szempontok szerint kezdődhessen meg a fesztiválok szervezése.

A miniszter végül beszámolt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hazai és határon túli felsőoktatási intézményekben működő ifjúsági programjáról is. Az úgynevezett Öko-klub Hálózat különféle tartalmas, érdekes programokkal, állandó szolgáltatásokkal, helyi workshopokkal segíti a fiatalok figyelmének felkeltését a "környezetügy" iránt. Az Öko-klubokban havonta olyan programokat rendeznek a klubvezetők, ahol a fiatalok közösen, együtt foglalkoznak a mindennapokat fenyegető környezeti problémákkal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását