2024. április 27. - Zita

Nem kapott pénzt az oktatási tárcától a fojtogató ózdi álrendező színtársulata

Valótlan az az állítás, hogy 450 millió forintot kapott volna az oktatási tárcától az a színházi szövetség, amelynek - a honlapjuk szerint - a fojtogató ózdi álrendező is vezetőségi tagja. Erről az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) tájékoztatta pé
2008. augusztus 29. péntek 12:02 - Hírextra
A Magyar Hírlap pénteki számában arról számolt be, hogy a Dornay Attila és mások által vezetett Országos Alternatív Színházi Szövetség honlapján található az az információ, amely szerint a szövetség tavaly ősszel 450 millió forintot nyert el az OKM által kiírt "Színházak a jövő színházaiért" elnevezésű pályázaton.

A tárca sajtóirodájának közleménye szerint több okból sem lehetséges, hogy az Országos Alternatív Színházi Szövetségnek bármilyen támogatást is adtak volna, ugyanis a minisztérium 2007-ben nem jelentetett meg Színházak a jövő színházaiért elnevezésű pályázatot, és ilyen címen 2008-ban nem is jelent meg kiírás.

Ezen kívül - mint folytatták - az Országos Alternatív Színházi Szövetség egyetlen, az OKM által meghirdetett pályázaton sem indult, és így támogatást sem kapott.

Hozzáteszik, hogy a cikkben említett 450 millió forintos támogatásra egyébként a tárca által meghirdetett pályázatok közül egyik sem nyújthatna fedezetet, hiszen 2007-ben az alternatív színházak számára meghirdetett működési pályázaton a legmagasabb támogatási összeg 100 millió forint volt.

A sajtóiroda kommünikéje hangsúlyozza: "az OKM a Magyar Hírlap cikkében megnevezett személlyel semmilyen kapcsolatban nem állt, nem áll".

A közlemény kitért arra, hogy a minisztériumban megdöbbenéssel olvasták a napilap cikkében azt is, hogy a Magyar Hírlap szerkesztősége nem tudta elérni az OKM-t, hogy minderről megkérdezze a tárcát. "Holott ez más szerkesztőségek újságíróinak nem okozott gondot, és gyors választ is kaptak" - fűzték hozzá, megjegyezve: a sajtóirodájuk nem kapott megkeresést a Magyar Hírlaptól.
"A Magyar Hírlappal szemben a szükséges jogi lépéseket megtették" - zárul a közlemény.

Az Országos Alternatív Színházi Szövetség nincs bejegyezve az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnél, ahol azoknak az alternatív társulatoknak kell regisztrálniuk, akik támogatásért pályázni szeretnének - mondta Kulcsár Viktória, az intézet munkatársa az MTI-nek.

Csütörtökön a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte az MTI-vel, hogy színitanodába keres növendékeket az egyik hazai közösségi oldalon egy férfi, aki a jelentkezők rátermettségét webkamerán keresztül, az érdeklődőkkel fojtogató jeleneteket eljátszatva méri fel. Hozzátette, a férfi által emlegetett tanoda indulásáról nincs tudomásuk.

R. Szabó Ágnes szóvivő elmondta: a jövendő színészpalántáknak a "rendező" messengeren - számítógépes üzenetküldő programon keresztül - ad utasításokat, amelyekben rendszerint erőszakos szituáció eljátszását kéri. Így például azt, hogy mutassák be, a megcsalt férj miként fojtogatja a feleségét - emelte ki a szóvivő, hozzáfűzve: a férfi eközben webkamerán keresztül figyeli a jelentkezők előadásmódjának "hitelességét".

Tájékoztatása szerint a magát D. Attilának mondó férfi már több székesfehérvári fiatallal kapcsolatba került az állítólagos színészképzés apropóján, de a nevéhez fűződő képzést a rendőrség tudomása szerint nem terveznek Székesfehérváron.
"Fikció tehát, amit a férfi állít" - hangsúlyozta.

A rendőrség tudomására jutott, hogy a férfi korábban már végzett hasonló helyzetgyakorlatokat fiatal amatőr színészekkel, s egy ózdi, tragédiába fordult szituációs játék miatt rendőrségi vizsgálat is folyt ellene.

Az MTI értesülése szerint a D. Attilaként bemutatkozó férfi azonos azzal a Liebe Attilával, aki a hetvenes évek végén Ózdon arról híresült el, hogy magát színházi rendezőnek beállítva - jelenetek elpróbálásának ürügyén - megfojtott egy fiatal lányt. A férfit tettéért tíz évre ítélték.

Az ózdi fojtogatás miatti börtönbüntetését követően a férfi a fűzfői Nitrokémiánál helyezkedett el, s rövidesen jelentkezett is a helyi művelődési házban, ahol közölte, hogy irodalmi színpadot akar szervezni. Akkor a balatonfűzfői szakmunkásképző iskolában toborozta a lányokat a próbára.
Liebe (Dornay) Attila Színház és halál című írásában, amelyet saját, a Liebe nevet már az internetes URL-címben is vállaló és hirdető honlapján közölt, azt írta: "Rendezői meggyőződésem, hogy a színészeket mindenekelőtt a halál és az azzal kapcsolatos valamennyi összetevő eljátszására kell megtanítani!"

A közösségi oldalon, ahol a férfi színésznövendékeket toboroz, a többi közt pedig a következőt írta magáról: "Aki levelet kap tőlem a tehetségkutatással kapcsolatban, bátran válaszoljon, mert még egy ilyen lehetősége nem biztos, hogy lesz az életben!"
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását