2024. május 2. - Zsigmond

Eltűnt egy több millió dollárt érő festmény

Két amerikai kiállítás és kulturális intézmény között nyoma veszett Fernand Léger francia kubista festő (1881-1955) Nő és gyermek című, 1921-ben alkotott, több millió dollárt érő képének.
2008. augusztus 28. csütörtök 18:45 - Hírextra
A mű egy előkelő női művészeti főiskola, a Boston közelében működő Wellesley College gyűjteményének része volt. A kollégium által fenntartott Davis múzeumot 2006-ban restaurálták, ezért a Léger-képet kölcsönadták Oklahoma művészeti múzeumának egy kiállításra, amely 2007-ig volt megtekinthető - ott még látható volt Léger műve.

Amikor a kiállítás bezárt, a festményt ládába tették, a ládát visszavitték a Wellesley College-ba, de mivel a felújítás a Davis múzeumban még nem ért véget, hónapokon át nem bontották ki. A kollégiumi illetékesek csak akkor jöttek rá, hogy nincs benne Léger-kép, amikor egy katalógust próbáltak készíteni a múzeum kincseiről.

Ekkor felhívták az oklahomai múzeumot: "Nincs véletlenül önöknél a mi Léger képünk? "Nincs, de miért kérdi?" - válaszolta saját beszámolója szerint Matthew C. Leininger, az oklahomai múzeum illetékese, aki a Boston Globe című lapban mondta el, hogyan zajlott a beszélgetés.

"Mert nem találjuk" - felelte a Wellesley College munkatársa. "Te jó ég!" - hangzott az oklahomai válasz.A múzeum biztosítója helyt adott a kártérítési kérelemnek. Tavaly Léger hasonló képei átlag 2,8 millió dolláros árat (450 millió forint) értek el, a biztosító képviselője szerint "ehhez hasonló összeget" fizettek ki.

Kim Bottomly, a Wellesley College elnöke nyilatkozatban szögezte le, hogy az értékes és pótolhatatlan kép elvesztése nagy szomorúságot okozott az egész közösségnek. A reményt azonban nem adták fel, továbbra is kutatnak az eltűnt kép után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását