2024. április 20. - Tivadar

Végetért az olimpia

A Madárfészekben rendezett vasárnapi záróünnepség keretében kialudt az olimpiai láng, ezzel véget értek az ötkarikás játékok Pekingben.
2008. augusztus 24. vasárnap 18:28 - Hírextra
A színpompás ceremónia - amelynek megálmodásában és rendezésében összesen 232-en vettek részt - helyi idő szerint 20 órakor kezdődött, a házigazdák a "harmónia, barátság és öröm" mottót adták a bő kétórás előadásnak.

A nemzetek zászlóit minden ország képviseletében egy-egy sportoló hozta a küzdőtérre, a piros-fehér-zöld lobogót Peking első magyar aranyérmese, a kenus Vajda Attila vitte. Ezután a stadionba tódultak a versenyzők, mindenki felszabadultan, integetve lépett a pekingi játékok fő helyszínének küzdőterére.

Ezúttal - ellentétben a megnyitóval - már nemzetiségtől függetlenül, egymással keveredve vonultak be a főszereplők, felejthetetlen kavalkádot mutatva a nézőknek. Ezt követően Rogge és Liu Csi (Liu Qi), a szervezőbizottság (BOCOG) elnöke lépett a színpadra, utóbbi beszédében megköszönte minden közreműködőnek a sikeres munkát és gratulált a sportolóknak a teljesítményükhöz.

Előbbi - miközben a helyiek lélegzetvisszafojtva hallgatták - köszöntőjében úgy jellemezte a pekingit, hogy "igazán kivételes" játékok voltak.

Az olimpiai himnusz elhangzása közben leereszkedett az ötkarikás lobogó, majd a színpadra lépett Kuo Csin-lung (Guo Jinlong), Peking és Boris Johnson, London főpolgármestere. Előbbi ünnepélyes keretek között átadta az olimpiai zászlót Rogge-nak, aki aztán továbbadta azt a következő, 2012-es nyári játékok házigazdájának, a brit főváros vezetőjének.

London egy nyolcperces, pergős műsorral köszöntötte a publikumot, ebben fellépett többek között a sztárfutballista, David Beckham is. Miután kialudt a láng, az ünnepség egy hatalmas showműsorral folytatódott, majd a ceremóniát látványos tűzijáték zárta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását