2024. május 3. - Tímea, Irma

Nyilatkoztak a kézis lányok

A negyedik helyen végzett a magyar női kézilabda-válogatott a pekingi olimpián, miután a bronzmérkőzésen ötgólos vereséget szenvedett a Koreai Köztársaságtól.
2008. augusztus 23. szombat 12:52 - Hírextra
A 3. helyért:
Koreai Köztársaság-Magyarország 33-28 (13-15)
---------------------------------------------
Peking, 8000 néző
Magyarország:
Pálinger Katalin - Pigniczki Krisztina 1, Görbicz Anita 5, Szamoránsky Piroska 1, Kovacsicz Mónika 2, Hornyák Ágnes 3, Tomori Zsuzsanna 1, csere: Ferling Bernadett 7, Tóth Tímea 3/3, Bódi Bernadett, Borbás Rita 5
A dél-koreai gólszerzők: Mun 10, Hong 8/6, Park 5, Kim O. 4, An 3, Csoj 1, Huh 1, Kim C. 1
Hétméteres: 6/6, illetve 3/3
Kiállítás: 6, illetve 14 perc

A két együttes közelmúltbeli találkozója nem a legjobb előjelnek ígérkezett: múlt szombaton, a B csoport 5. fordulójában a dél-koreaiak 33-22-re megverték a magyar válogatottat. A balszerencsés helyszín ugyanakkor nem kísérthette Hajdu János tanítványait, mivel az Olimpiai Sportközpont Csarnok után a kézilabdatorna átköltözött az impozáns Nemzeti Csarnokba. A párhuzamosan zajló kajak-kenu-döntők miatt ezúttal a szokásos több száz magyar szurkolónak a töredéke volt jelen, zászlóból is csak hetet lehetett megszámolni.

Az elődöntőben részleges bokaszalag-szakadást szenvedett, a torna All Star-együttesébe beválaszott Vérten Orsolya nélkül felálló piros-fehér-zöldek remekül elkapták a rajtot, és Görbicz vezetésével 6-2-re elhúztak, Jung Csuj Lim mester már a 7. percben időt kért. A feddés használt, Mun révén kisvártatva 6-7 lett, közben Görbicz csak egy reklámtáblát lőtt széjjel. Egy emberelőny négy támadásból is kihasználatlan maradt, An ezt a túloldalon megtorolta, így a 18. percben 8-11 állt a nagyórán. Egy ötös magyar sorozattal - benne Borbás és Pálinger remek alakításaival - sikerült a fordítás, a félidőben 15-13 volt az állás.

A szünetben - a magyar tábor nagy örömére - Vérten is jókedvűen büntetőket dobált Herr Orsolyának, jelezve, hogy annyira nincs nagy baj...

Fordulás után az ázsiaiak két perc alatt kiegyenlítettek, sőt, 19-18-nál előnyhöz is jutottak, ekkor a találkozó az egyaránt hat gólnál tartó Ferling, illetve Mun révén fokozatosan egyszemélyes műsorrá vált. A Hajdu-tanítványok 27-27-nél sokadszorra is döntetlenre alakították a részeredményt a múlt héten őket kiütő rivális ellen, egy kettős emberhátrány azonban sorsdöntőnek bizonyult. A játékvezetőktől is "megsegített" koreaiak ezalatt három góllal megléptek, a hajrában pedig már csak egy csapat volt a pályán.

Az athéni játékokon ötödik magyar alakulat tehát negyedikként fejezte be pekingi szereplését.
Hajdu János szövetségi kapitány az olimpia végéig vállalta a csapat irányítását, így ezzel a mérkőzéssel búcsúzott.

"Jól játszottak a lányok, csak dícsérni tudom őket. Jól kezdtünk, aztán kicsit visszaestünk, de kijöttünk a hullámvölgyből. A végén az egyébként két kiváló orosz játékvezető talán kicsit túl szigorúan ítélt velünk szemben, s sajnos az utolsó hat-hét percben a kettős és egyes emberhátrányt nem tudtuk sem támadásban, sem védekezésben megoldani."

Hajdu hozzátette, a játékok előtt elfogadta volna, hogy a negyedik helyen végez a csapat.
"Jobb lett volna persze egy harmadik hely. Ez összességében szép teljesítmény volt, a fontos az, hogy visszatértünk a világ élmezőnyébe, s pariban vagyunk mindenkivel. Én az olimpiai végéig vállaltam a munkát, kényszerhelyzetben, egyfajta válságmenedzserként. Azt hiszem, hogy megoldottuk a feladatot kollégáimmal, a Győr és a Dunaferr edzőjével. Hálás vagyok, hogy ezt a feladatot megkaptam, de örülök, hogy vége."

Görbicz Anita:
"Úgy érzem, hogy a bírók döntően befolyásolták a mérkőzést. Nem tudom pontosan, de mi kb. nyolcszor voltunk kiállítva, a koreaiak meg talán kétszer. Ha 27-27-nél, amikor eléggé elakadtunk, tudunk egy gólt dobni, szerintem nyerhettünk volna. Szép lett volna bronzzal befejezni, de az elődöntő jó teljesítmény ettől a csapattól. Sokat tanultunk az olimpián, például láttuk, hogy kevés, ha egy-egy meccsen csak egy-két ember nyújt kiemelkedőt.

Ferling Bernadett:
"Borzasztóan sajnálom ezt a meccset. Én úgy érzem, mindent megtettünk, emelt fővel búcsúztunk az olimpiától. De nagyon hiányzik az érem."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását