2024. április 27. - Zita

A kormány hagyjon fel a privatizációval!

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy ne privatizálja azokat a vagyonelemeket, amelyek az állami tulajdon részét képezik - mondta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. A szocialista Podolák György reag
2008. augusztus 22. péntek 19:06 - Hírextra
Cser-Palkovics András annak kapcsán nyilatkozott, hogy a kormányszóvivő pénteki online sajtótájékoztatóján bejelentette: a kormány a Magyar Villamos Művek (MVM) cégcsoporthoz tartozó Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) részleges privatizációja mellett döntött az Új tulajdonosi program keretében.

A Fidesz helyettes szóvivője kijelentette: a Mavir tulajdonában lévő nagyfeszültségű gerinchálózat a nemzeti vagyon része, és nemzetbiztonsági okokból is fontos, hogy köztulajdonban maradjon.
Hozzátette: éppen ezért a Mavir részleges vagy teljes privatizációja elfogadhatatlan.
Mint mondta, a részleges privatizációról a döntés titokban született, és "fű alatt", egy online sajtótájékoztatón keresztül jelentették be.

Cser-Palkovics András választ vár az MSZP-től arra, hogy a privatizációval kapcsolatban mi a párt hivatalos álláspontja.

Emlékeztetett arra, hogy korábban már a gazdasági bizottság szocialista elnöke, Podolák György, nem értett egyet azzal, hogy a Magyar Villamos Műveket és a Mavir Zrt.-t szétválasszák.

A Fidesz azt szeretné tudni, hogy osztja-e a kormány álláspontját az MSZP, "vagy esetleg Podolák Györgynek, a gazdasági bizottság szocialista tagjainak, a szocialista frakciónak eltér Gyurcsány Ferenctől a véleménye" - fogalmazott az ellenzéki képviselő.

Újból elmondta azt is: pártja szerint a Gyurcsány-kormány elhibázott gazdaságpolitikájával válságba sodorta az országot, a kisebbségi kormány pedig képtelen kezelni ezt a válságot.

Podolák György, az Országgyűlés gazdasági bizottságának szocialista elnöke az MTI megkeresésére azt mondta, korábban valóban konfrontálódott a miniszterelnökkel, mert nem értett egyet azzal, hogy teljes egészében szétválasszák a Mavirt és az MVM-t.

A mostani döntés azonban nem erről szól, a Mavir egy részét privatizálják - fűzte hozzá.

A szocialista politikus utalt arra, hogy európai uniós követelmény megteremteni a rendszerirányítás nagyobb függetlenségét.

Podolák György helyénvalónak nevezte, hogy a kormánydöntés alapján a villamos művek részesedésének a Mavirban 50 százalék plusz egy szavazat alá kell csökkennie, ugyanakkor a részesedés nem lehet kevesebb, mint 25 százalék plusz egy szavazat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását