2024. április 28. - Valéria

Kötelező betétdíjjal a szeméthegyek ellen!

Az MDF nyári városmustráján aktivistáink ijesztő tapasztalatokat szereztek: vasárnap a fővárosi polgárok akár háromszáz méterenként is találhatnak szemétdombokat lakókörnyezetükben, állandósultak a szemétdombok a szelektív gyűjtőszigetek mellett. A lakoss
2008. augusztus 21. csütörtök 13:30 - Hírextra
Be kell látnunk, nem vált be a szelektív hulladékszigetes megoldás, tovább kell lépni. Ezért az MDF kezdeményezi az italcsomagolásokra a kötelező betétdíj bevezetését.

Kötelezővé kell tenni az italcsomagolások – üveg, műanyag és alumínium – visszavételét, ami egyaránt vonatkozna az újratölthető és az egyutas egységekre. Az eljárás létjogosultságát alátámasztja az a tény, hogy a gyűjtőszigetekre alapozott szelekció nagyon drága, alacsony hatékonyságú és nemkívánatos szemétdombokkal lepi el a várost. A kötelező visszavétel bevezetésével sokkal nagyobb mennyiségű és sokkal jobb minőségű másodnyersanyaghoz jutna az ipar, és könnyebben tudnánk teljesíteni az Európai Unió által előírt hasznosítási kötelezettségeket is. Ez a metódus ösztönözné az újratölthető palackok újbóli forgalomba hozatalát is.

Persányi Miklós korábbi környezetvédelmi miniszter 2007 februárjában úgy nyilatkozott, hogy a hulladék visszaváltás jelenlegi önkéntes formája nem váltja be a hozzáfűzött reményeket, ugyanakkor a kötelező visszavétel több szempontból is előnyös lenne. Ennek kapcsán több civil szervezetet is bevont a tárgyalásokba, ám a korábbi tervekkel ellentétben a már a Fodor Gábor által vezetett zöldtárca a termékdíj bevezetését fogadta el a betétdíjas megoldással szemben. Tette ezt annak ellenére, hogy az Európai Unió irányelvei szerint a megelőzésnek prioritása van a szelektív hulladékgyűjtéssel szemben.

Az MDF ezért kezdeményezi:

• Az eldobható italcsomagolásokra is kiterjesztett visszavételi díjat, mely növelné a visszagyűjtés hatékonyságát és így az újrahasznosítást is, amely vitathatatlanul kedvező ökológiai hatású. A visszavételi díj lényegében a csomagolás „visszaszolgáltatási díja”, amelyet a hulladék visszaszolgáltatása esetén megkapnak a fogyasztók.

• A Magyar Demokrata Fórum felszólítja a környezetvédelmi minisztert, hogy ezúttal ne az italgyártók érdekeinek megfelelő szabályozást foganatosítson, hanem tartsa inkább szem előtt az emberek és a környezet érdekeit, terjessze a parlament elé a kötelező betétdíj bevezetéséről szóló törvényjavaslatot.

A német példa
Németországban már négy éve bevezették ezt a rendszert, amely 90-95 százalékos begyűjtési arányt eredményezett. Ha például valaki visszavisz egy eldobható alumínium sörös dobozt, akkor visszakapja annak betétdíját, 25 Euró centet.

A kötelező betétdíjat alkalmazó országokban – Németország, Norvégia, Dánia, Svédország – a hulladék szelektíven történő begyűjtési aránya a magyarországi 10 százalékhoz képest néhol 90 százalék feletti.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását