2024. április 29. - Péter

Öröm és csalódás: a magyarok két arca

A napi fantasztikus eredmények - Cseh Laci ezüstje, Pars döntője és a vízilabdás lányok kiharcolt elődöntője - mellett megérkezett a feketeleves is: női kézilabdásaink nem bírtak Oroszországgal és súlyos vereséget szenvedtek. Az atléták is aktivizálták ma
2008. augusztus 15. péntek 17:45 - Gedei Szilárd
Ki hitte volna, hogy az atlétikai versenyek helyszínén, a Madárfészeknek is becézett gyönyörű Olimpiai Stadionban először a lengyel himnusz fog felhangoznia győztes tiszteletére? Kevesen, nagyon kevesen, de Tomasz Majewski valószínűleg köztük volt. Hiszen kirobbanó formában érkezett Pekingbe a polák súlylökő, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy közel sem ő volt a verseny favoritja.

Reese Hoffa, az amerikaiak már-már legendává emelkedő klasszisa viszont formán kívül versenyzett és a többi jenki sem tudott mit kezdeni az élete versenyét végigcsináló Majewskivel, sőt Hoffa végül csak a hetedik lett. A győztes a hosszú hajával és kendőjével, na meg bozontos szakállával eddig is kitűnt a mezőnyből – azért itt jegyezzük meg, hogy Hoffának is van egy alkata – most pedig a teljesítményével is megtette ezt. 21.51 méterre tudta lökni a vasgolyóbist, ami abszolút egyéni csúcs tőle (egyébként már a selejtezőben is megdöntötte addigi legjobbját).

Érdekesség, hogy a legjobb hat súlylökő között csak amerikai és kelet-európai atléta végzett: Két fehérorosz és egy-egy kanadai, ukrán, lengyel és egy Egyesült Államok-béli.

Ha már atlétika, meg kell említeni a hétpróbázó Farkas Györgyit is, aki leginkább csak magával tud versenyezni, mert amúgy az utolsó, 39. helyen áll a női hétpróbázók viadalán négy szám után. Például hiába futotta élete legjobbját (26.10) 200 méteren, azzal is tök utolsó lett. Az élen az amerikai Hyleas Fountain áll tetemes pontelőnnyel.

A női 10.000 méter is érdekesnek ígérkezett, mindenki a két afrikai hosszútávfutó nagyhatalom, Kenya és Etiópia harcára számított. Ha pedig nevesíteni kellett volna a döntő előtt az esélyeseket, nagyjából mindenki valamelyik Dibaba testvért mondta volna, valamint esetleg a kenyaiakat. Az egykor Etiópiában született, de már török színekben versenyző Abeylegessét aligha mondta volna valaki. Az élboly a szédítő tempó hatására lassan lemorzsolódottz és az egykori, valamint az echte etióp hajráját végül Tirunesh Dibaba nyerte – ráadásul 30 percen belüli idővel, ami óriási olimpiai csúcsot jelent.

Kálovics Anikó is indult ezen a versenyen és végül az egész tűrhető 22. helyen végzett, de azért tegyük hozzá: afrikai futót nem sikerült megelőznie.

Görbiczék öngyilkossága

A rossz passz gyilkosság, nem jó – hallhattuk Hajdu János intő szavait a mai Magyarország –Oroszország csoportmeccs második félidejének egyik időkérése alatt. Arról, hogy a lányok megfogadták-e a mester szavait később, először inkább terjesszük ki ezt a mondást általánosabb érvényű dolgokra, mint amilyen az olimpia.

Szóval a rossz passz gyilkosság, a vereség meg szintén. Ugyan az már korábban kiderült, hogy a jól alakuló eredmények nekünk kedveznek és már biztos a továbbjutás, azaz egytől négyig végezhet a csapat a csoportban. Itt jön azonban a de. Az ugyanis cseppet sem mellékes, hogy elsőként végezve Kazahsztánt kapjuk a másik csoport negyedikeként, vagy éppen csak hogy továbbvergődve nyakunkba kapjuk Romániát – ez utóbbit inkább majd a döntőben…

A lányok tehát már a továbbiakat is szem előtt tartva léphettek pályára az oroszok ellen, s az első félidőben ennek megfelelően nem is engedtek az igazukból: a szoros eredmény meg is maradt a félidőig. Úgy tűnt, minden rendben van – s valóban, az első félidőben rendben volt a védekezésünk is és támadásban is mutattunk szép dolgokat. Olyan azonban egyszerűen nem létezik, hogy a magyar női kézilabda válogatott ezen az olimpián egy teljes meccsen át ugyanazt a teljesítményt tudja nyújtani, vagy feljavulunk, vagy szétesik a játékunk. Sajnos ma ez utóbbi történt…

Ezen pedig nem segített Hajdu majd az idő elteltével minden bizonnyal szállóigévé váló megállapítása sem. Ha ugyanis szigorúan tartjuk magunkat annál az ominózus időkérésnél elhangzott mondathoz, akkor bizony a magyar lányok az oroszok elleni mérkőzés második játékrészében tucatnyiszor küldték a csapatjátékukat a másvilágra, s egyben megannyiszor követtek el öngyilkosságot is. Az óriás oroszokkal nem tudtak mit kezdeni Görbiczék, Trefilov mester nagyon masszív csapatot rakott össze. A negyvenedik perc után aztán nagyjából beállt a különbség: kilenc-tíz gólnyi hátrányban vittük végig a meccset, s nagyon örültünk, amikor vége lett 33-24-gyel.

A Hajdu-féle kézilabda büntetőtörvénykönyv szerint pedig megjegyezhetjük: a rossz játék lopás, rossz dolog. Lányok, magatoktól loptátok el az esélyt, hogy kitűnő helyről kezdjétek a negyeddöntőt!

A nap korábbi eseményeinek összefoglalóját itt olvashatják.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását