2024. március 29. - Auguszta

Kifogott Phelps étrendje a Guardian újságíróján

Kifogott Michael Phelps 12 ezer kalóriás napi étrendje egy vállalkozó kedvű brit újságírón, aki kíváncsi volt arra, hogy miként képes az amerikai úszócsoda ezt a földi halandó számára irdatlan mennyiséget legyűrni.
2008. augusztus 15. péntek 15:05 - Hírextra
Phelps eddig hat aranyérmet nyert a pekingi olimpián.
Jon Henley, a londoni Guardian című lap munkatársa előre bocsátotta: tisztában van azzal, hogy a 193 centis, 92 kilós klasszis átlagosan hetente 75 kilométert úszik, fennmaradó idejét pedig többnyire edzőteremben tölti. Így elsősorban azt próbálta felmérni, hogy milyen érzés ennyit enni. Kísérletéből videó-klipet is készített, amely immár az interneten is látható.

Henley pontosan követte azt a menüt, amelyet állítólag Phelps elfogyaszt, és már a puszta látványtól a rosszullét kerülgette. A reggeli egy hatalmas tál zabkásából, három "küszöb nagyságú tojásos, hagymás, salátás, majonézes szendvicsből, petrezselymes rántottából, csokoládés palacsintából és két nagy csésze kávéból állt. Az ebéd főfogása egy fél kilós adag paradicsomos spagetti volt, de melléje még feltaláltak neki két hatalmas sonkás-sajtos szendvicset, és négy doboz energiaitalt. A vacsora egy újabb nagy adag tészta, majd a spagettihez hasonló méretű pizza, megöntözve újabb energiaitalokkal. Az újságíró jószerével csak bele tudott kóstolni Phelps menüjébe, de abba is kis híján belebetegedett.

Janice Thompson, a bristoli egyetem mozgás- és táplálkozástudományi tanszékének professzora szerint nemhogy egy fizikai munkát csak elvétve végző értelmiséginek nem való ez az étrend, hanem még egy olyan, fitt, edzésben lévő atlétának sem javasolná, mint egy 10 ezer méteres futó. "Phelps-et nem tekinthetjük mindennapi sportolónak, fényévekre van távol tőlünk" - mondta a professzor, aki elmondta, hogy dolgozott együtt korábban a legnagyobb erőfeszítést igénylő sportok művelőivel, köztük triatlonosokkal, de azok sem használtak el többet 6-10 ezer kalóriánál naponta. Ugyancsak kétkedésének adott hangot Anita Bean nutricionista, aki - Phelps edzésprogramjából kiindulva - kiszámította, hogy a szuperbajnok legfeljebb 8000 kalóriát éget el.

Még ennél is jobban nyugtalanítja Beant, hogy étrendje nagyon sós, zsíros, viszont szegény hasznos rostokban, mivel kevés zöldség és gyümölcs szerepel benne. Thompson viszont úgy véli, hogy ugyanazt a kalóriamennyiséget képtelen lenne bevinni szervezetébe zöldségekkel és gyümölcsökkel, a sok szénhidrátot azonban egészen páratlan módon tudja hasznosítani.
Henley mindazonáltal túlélte a kísérletet, és arra is rájött, hogy egy 12-szeres olimpiai bajnok táplálása kész anyagi csőd. Kiszámította ugyanis, hogy ez az étrend legalább napi 40 fontba (kb 12 ezer forint) kerül.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását