2024. április 29. - Péter

Megszűnt a Budai Gyula eeleni eljárás

Megszüntette a rendőrség az utcai sajtótájékoztatója miatt Budai Gyula fideszes politikus ellen indított eljárást; a képviselőnek a bírságot sem kell kifizetnie - tájékoztatta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az MTI-t kedden.
2008. augusztus 12. kedd 17:21 - Hírextra
A ráckevei rendőrkapitányság arról értesítette Budai Gyulát, a Fidesz választókerületi elnökét, hogy megszüntette a vele szemben közterületen tartott sajtótájékoztató miatt folytatott eljárást, és visszavonta a kiszabott pénzbüntetést - írta a szóvivő.

"Az ilyen eljárások lejáratják a rendőrséget, alkalmatlanságról, vagy politikai utasításokról tesznek tanúbizonyságot, ezért minden magyar ember alapvető jogbiztonságát veszélyeztetik" - hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátéve: a rendőrség "nonszensz eljárása" során figyelmen kívül hagytak jogszabályokat.

Budai Gyulát, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatóját, fideszes választókerületi elnököt június 11-én a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. épülete előtt tartott sajtótájékoztatója után igazoltatták a rendőrök, mert be nem jelentett demonstrációról kaptak információt. A rendőrség ezt követően 40 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a politikusra a gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése miatt.

A Fidesz elfogadhatatlannak és példátlannak nevezte, hogy a rendőrség azért büntessen meg egy ellenzéki politikust, mert az közterületen tart sajtótájékoztatót.

A rendőrség ezután közölte: visszavonta a határozatot a "képviselő mentelmi joga" miatt, de ha arról Budai Gyula lemond, az eljárást folytatják ellene. A rendőrség később magyarázkodni kényszerült ezen kijelentése miatt, hiszen a politikus nem parlamenti képviselő, így nem vonatkozik rá a mentelmi jog.

Az Országos Rendőr-főkapitányság még aznap este közleményt adott ki, amely szerint az ORFK vezetője az ügy törvényességi felülvizsgálatát rendelte el.

"Megállapítást nyert, hogy az eljárás alá vont személy nem országgyűlési képviselő. Alkotmányjogászokkal történt egyeztetés során megállapította azt is, hogy a közterületen megtartott sajtótájékoztatók nem esnek a gyülekezési törvény hatálya alá, így azokat a rendőrségre bejelenteni nem kell" - írta akkori közleményében az ORFK szóvivői irodája.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását