2024. április 18. - Andrea, Ilma

Világörökség lehet a olajipar bölcsője

1858-ban kezdte meg a termelést a Williams No. 1, az első ipari olajkút a világon. A kanadai olajipari múzeum a 150. évforduló alkalmából az UNESCO Világörökség listájára jelöli a kutat és az alatta fekvő csaknem teljesen kiaknázott olajmezőt.
2008. augusztus 11. hétfő 13:40 - Hírextra

Petrolia kisváros a kanadai Ontario államban, lakossága alig több ötezer főnél, a XIX. század második felében azonban Torontónál, az állam fővárosnál is híresebb volt. A "fekete aranyláz" hatására szerencsevadászok tömege érkezett a vidékre, miután James Miller Williams 1858-ban nyersolajra bukkant 20 méteres mélységben.

Az első olajkút a fúrást végző cég vezetője után a Williams No. 1 nevet kapta, a környéket pedig Oil Springs-nek (kb. Olajforrás) nevezték el. A földalatti kincsre szempillantás alatt új iparág épült; 1862-ben már összesen ötmillió hordó olajat termeltek az olajmezőnél letelepedett vállalkozók.
A XIX. századi olajkutak közül több száz még mindig működik, évente 70 ezer hordónyi olajat hoznak a felszínre, 2006-ban pedig felépült a Kanadai Olajipari Múzeum (Canada Oil Museum).

A 150. évfordulóra az intézmény külön honlappal (www.2008celebrate.com) és rendezvénysorozattal készült, amelynek a hétvégén volt a csúcspontja. "A világon itt indult először ipari méretű kőolaj-kitermelés, itt működött a világ első bejegyzett olajcége és az első kanadai olajfinomítót is itt építették" - mondta Robert Tremain, a múzeum kurátora.

"Petrolia adta a világnak az olajipari szakemberek első generációját, legalább 87 országba vitték el az itt kidolgozott technológiát. A Közel-Keleten is petroliaik indították be az olajbányászatot. Az első hordónyi olajat Perzsiában hozták a felszínre, egész pontosan 1908. május 26-án hajnali egy órakor" - mondta a kurátor.

A jubileumi rendezvénysorozat a szervezők szerint hozzájárul majd Petrolia és Oil Springs világörökségi pályázatának sikeréhez. "Ez a vidék annyi mindenben világelső, hogy megérdemli az UNESCO védettségét" - mondta Robert Tremain.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását