2024. április 23. - Béla

A kenguruk kevesebbet pukiznak

Ha Ausztráliában juhok és szarvasmarhák helyett csak kengurut tartanának, az állatok kibocsájtotta metángáz, ami jelentős mértékben felelős a klímaváltozásért, sokkal kisebb mennyiségben jutna a levegőbe, így csökkenne az üvegházhatás.
2008. augusztus 11. hétfő 07:32 - Hírextra
A világ megmentésének lehetőségét igérő számításokat a Conservation Letters közölte.
George Wilson és munkatársai szerint abban az esetben, ha a következő tizenkét év alatt az ötödik kontinenst kérődző állatok, juhok és szarvasmarhák helyett kenguruk népesítenék be, az üvegházhatást okozó gázok kibocsájtása három százalékkal csökkenne. Ehhez Ausztrália területén 175 millió kenguru kellene.

Ehhez eltávolítandó hétmillió marha és 36 millió juh. A kenguruk ugyanannyi húst adnának az ottlakóknak, de a levegő sokkalta egészségesebbé válna. Ausztráliában az üvegházhatáshoz vezető gázok 11 százaléka metán. Ezt a kérődző állatok termelik és a metán a kedvezőtlen klimaváltozás egyik legfőbb oka.

Évente ötszáz millió tonna metán kerül az atmoszférába, de mindig sokkal kevesebb tűnik el. A metán melegítő hatása egy évszázad alatt huszonegyszer nagyobb, mint a széndioxidé. A kutatók úgy látják: a metántermelés csökkentése a földgolyó fölmelegedésének lassítására aránylag gyors módszer.

A munkacsoport hangsúlyozza, hogy ez Ausztrália területén nem tűnik könnyűnek. A kontinens a világ egyik legnagyobb juh- és marhatenyésztő területe. Ezekhez képest egyelőre csak kis mennyiségben exportálnak kenguruhúst emberi fogyasztásra.

Jelenleg a kenguruk létszáma mintegy 34 millió. Ezt a számot hatszorosára kellene növelni a következő évtizedben. A munkacsoport adatai szerint a kedvezőtlen gázkibocsájtás Ausztráliában főleg a járművekből és az energiatermelésből ered, de az állattenyésztés is hozzájárul ehhez 11 százalékkal.

A kérdés ott nem teljesen új: a Greenpeace mozgalom aktivistája, Mark Wakeham már tavaly ajánlotta honfitársainak, hogy marhasült helyett egyenek minél több kenguruhúst, mert ezzel fékezhetik a világ melegedését, tisztíthatják a talajt és csökkenthetik a metángáz kibocsájtását.

Ausztráliában évente három millió kengurut ölnek meg és a húst nemcsak ott fogyasztják, hanem csemegeként exportálják több, európai országba is. A Greenpeace mozgalom szerint 2020-ra katasztrófa elé nézünk, ha a melegedést okozó gázok kibocsájtását nem sikerül legalább 30 százalékkal csökkenteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását