2024. április 28. - Valéria

Alakul a molekula

A Sziget fesztivál csaknem minden programhelyszíne felépült már a Hajógyári szigeten vasárnap délutánra, hiszen a Magyar Dal Napjával már hétfőn megkezdődik az egyhetes rendezvény.
2008. augusztus 10. vasárnap 18:35 - Hírextra
Gerendai Károly, a Sziget szervezőiroda ügyvezetője az MTI kérdésére elmondta, hogy a keddi Iron Maiden, a pénteki Sex Pistols, valamint a szombati REM koncert napján is telt házra számít, ha nem lesz esős idő. Arról is beszámolt, hogy idén megnövelték a nagyszínpad méretét is (900 négyzetméterre), hiszen egyes fellépők - mint például az Iron Maiden - komolyabb színpadképpel érkeznek.

A 76 hektáron elterülő rendezvény helyszíneit hatezer ember építette fel 15 nap alatt. A sátrak összterülete mintegy 32 ezer négyzetméter. Gerendai Károly megjegyezte: a fesztivál két legnagyobb, 2.700 négyzetméteres sátra - a party aréna és a wan2 sátor - egyenként akkora, mint a Petőfi Csarnok.

Idén is kifejezetten ügyeltek arra, hogy a szigeten lévő sátrakból minél kevésbé szűrődjön ki a zaj, új zajszigetelő falakat alkalmaznak, sőt úgynevezett hanglimiter tartja majd kordában a hangnyomást. Ezek emberi közreműködés nélkül, automatikusan lehalkítják a hangfalakat, ha valamelyik programhelyszínnél megpróbálják túllépni a megengedett tartományba beállított hangerőt. Emellett nem marad el a szokásos éjszakai hangpróba sem, amelyen a környező kerületek polgármesterei is részt vesznek majd.

A szervezők ismét nyomatékosan kérték, hogy aki teheti, ne autóval közelítse meg a fesztivál területét, hiszen a fővárosi önkormányzat lezáratta a budai alsó rakpartot, és emiatt még nehezebb lesz a közlekedés a környéken. Azt ajánlják, hogy a látogatók inkább a tömegközlekedést használják, illetve kerékpárral vagy hajóval közelítsék meg a Hajógyári szigetet.

Bús Balázs, a III. kerület polgármestere az MTI-nek nyilatkozva elmondta: tart attól, hogy a rakpart lezárása miatt komolyabb fennakadások lesznek a közlekedésben a Szentendrei úton és környékén. Mint mondta, korábban úgy volt, hogy a Szépvölgyi útnál nyitott átjárót minden autós igénybe tudja majd venni, azonban a fővárosi önkormányzat visszakozott és csak célforgalomra engedélyezte annak megnyitását, azaz csak a Szigetet építők és a fesztiválon dolgozók használhatják majd az alsó rakpartot.

Közölte: fokozott rendőri ellenőrzések lesznek a környéken, a szabálytanul parkolókat büntetni fogják. A zaj miatt mindig vannak lakossági panaszok, most is számít ilyenekre. Ezeket ki fogják vizsgálni és orvosolni fogják.

Bús Balázs az MTI kérdésére azt is elmondta, hogy a magyar dal napján biztosan kilátogat a Szigetre és a REM koncertre is kíváncsi.

A szigeten szabott italárakra számíthatnak a látogatók, ezeket feltüntették például a programfüzetben is. A fél literes szénsavas és rostos üdítők 350 forintba, az ásványvizek 250 forintba kerülnek, a legolcsóbb dobozos sör 430 forint, egy deci bor pedig 100 forinttól kezdődik. A röviditalok ára 600-700 forint.

A rendezvény legtöbb látogatót vonzó koncertjei között lesz a REM és Iron Maiden szereplésén túl a Sex Pistols, a The Killers, Jamiroquai és Alanis Morissette fellépése. Összesen 42 országból érkeznek fellépők a fesztiválra.

Idén is megannyi színes programmal várja az érdeklődőket a különféle társadalmi szervezetek bemutatkozásának teret adó Civil Sziget. Képviselteti magát többek között az Egészségügyi Minisztérium és számos egészségvédelemmel, megelőzéssel foglalkozó szervezet, az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat), az Európa Tanács, a Fővárosi Bíróság, a Gazdasági Versenyhivatal, a Menhely Alapítvány, az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága, a NANE Egyesület, az Amaro Drom, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, az Országgyűlés, az Országgyűlési Biztosok Hivatala, az Amerikai Nagykövetség, a REX Alapítvány, a Vám- és Pénzügyőrség, az APEH, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Külügyminisztérium, számos egyház és vallási szervezet, a Zöld Udvarban pedig jelen lesz a környezetvédelmi tárca és sok környezetvédő szervezet.

Ismét kiköltözik a Szigetre az Ability Park is, ahol a fogyatékossággal élők mindennapjaival ismerkedhetnek meg interaktív módon az érdeklődők.

Azok a kultúrakedvelők, akik nem érik be a zenével, a Sziget több helyszínén is élvezhetnek színházi előadásokat. A fesztivál programjában összesen 35 magyar és nemzetközi színházi és táncprodukció, illetve performansz szerepel, lesz utcaszínház és vízi bábszínház is. A programot a szintén több helyszínen zajló, rendszeres filmvetítések is színesítik, csakúgy mint a legkülönfélébb képzőművészeti alkotóműhelyek, komolyzenei koncertek és felolvasóestek.

A Hajógyári-szigetre látogatók a Múzeumi Negyedben 12 közgyűjtemény - köztük a Szépművészeti Múzeum, a debreceni Modem, a Ludwig Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Skanzen, a Közlekedési Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Terror Háza - programjaival találkozhatnak.

A szervezők a sportrajongókról sem feledkeztek meg: reggeltől estig külön helyszínen követhetik nyomon a pekingi olimpián zajló eseményeket a szigetlakók.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását