2024. április 28. - Valéria

Olimpiai Show - percről percre a megnyitóról

Pontban két órakor megkezdődött a minden idők legnagyobbjaként beharangozott XXIX. Nyári Olimpia Pekingben. Kövesse velünk a lélegzetelállító pillanatokat, a Hírextrával máris a káprázatos Madárfészekben érezheti magát!
2008. augusztus 8. péntek 13:54 - Hírextra
Folytatás magyar idő szerint hajnali háromtól. Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.

Ferde szemmel: ég a fáklya, ég
Az olimpiai láng hányattatása sok letartóztatás, pofon és gumibot után végül a repülni tudó Li Ning kezébe érkezett. Ő a levegőbe emelkedve, de még a radarlokátorok sugara alatt maradva, kikerülve a kiváló kínai légelhárítást, begyújtotta az olimpiai kőolajtornyot, amivel el lehetne látni Karakószörcsök kétheti energia szükségletét.

Mi is zárjuk a közvetítést, köszönjük megtisztelő figyelmüket.

Helyi idő szerint éjfél után öt perccel a 2008. évi nyári olimpiai játékokat megkezdték. A Láng fellobbant, tizenhat napig folyamatosan égni fog. Keretes az ünnepély szerkezete: tűzijátékkal kezdték, azzal is fejezik be.



18:02(?)

Közben egyre magasabbra száll az olimpiai láng (elindult, ha még nem mondtuk volna), közben a kivetítőn a fáklya egy éves útja látható (az elfújási kísérletek nélkül, taktikusan most is magasra emelik: nem lehet szájjal elérni).

Ferde szemmel: eskü árnyékban
A sportszerűség szellemében a többszázezer fegyveres (rendőr, ellenőr, katona, stb.) árnyékában, a tisztesség és a becsületesség nevében a rakétasilók mellől, a sport dicsőségére és becsületére a kémrepülők és álruhás rendőrök és besúgok közül mind a tizenegyezer versenyző letette a szent esküt.

Ennyivel tartozunk a helynek: a Komjádi uszoda melletti olaszos nevű pizzázóban vagyunk. Találtunk netet is. Van sörakciójuk, ha erre járnak, nézzenek be.

Az olimpiai zászlót nyolc kiválasztott vitte körbe. Olimpiai kínai hírességekről van szó. Világbajnok asztaliteniszezőtől kezdve tibeti hegymászóig, női magasugrón át téli olimpiai bajnokig fogták a zászló egy-egy részét. Sportlövőnek és úszónak, tehát tényleg a sport minden szegmenséből érkező klasszisoknak adatott ez meg. Talpig hófehérben, mintegy az ártatlanságot szimbolizálva. Az ötkarikás zászlót tehát ünnepélyes keretek között húzták fel, s ezt nagyjából tízezer sportoló is végignézte. Az, ami évtizedekig csak álom volt a kínai nép számára, most valóra vált: az olimpiai himnusz dallamai közben az ötkarikás lobogó elfoglalta helyét a magasban a kínai nemzeti zászló mellett.



Jacques Rogge, a NOB elnöke beszédében elmondta, „Kína arról álmodott hogy meghívhassa a világot Pekingbe, mindez most valóssággá vált: gratulálunk! Egy világ, egy álom – ez ez amit most megtestesítünk.” Reményét fejezte ki, hogy ez az olimpia boldogságot, és büszkeséget fog hozni. A doppingügyekre reagálva utalt a játék tisztaságára: „legyen ez a sportolók játéka” – mondta. Majd hozzátette „had legyünk büszkék a teljesítményükre és viselkedésükre.

Lezárult a megnyitó második szakasza is. Közel tízezer sportember tömörül a pekingi Olimpiai Stadion közepén, s feszül figyelemmel várja Liu Chi, a játékok szervezőbizottságának elnökét. Évszázados álom vált valóra, az emberek olimpiája lesz ez a mostani- mondja, majd köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik közreműködtek a szervezésben. Beszédében említette a szecsuáni földrengés utáni nemzetközi összefogást. „Komolyan gondoljuk és reméljük, hogy mindannyiunkban mély nyomot hagy ez az olimpia.”


Ferde szemmel: sokan vagyunk
Tényleg ennyi országra osztottuk fel ezt az apró bolygót? Micsoda hülyeség! Ráadásul egyre tovább osztódnak. Elég lenne tíz- Addig még sörben is el lehet számolni. És mindenki ismerné mindenki zászlaját. Az olimipiai megnyitó meg jóval rövidebb lenne…

Történelmi pillanat: belép az óriási csarnokba az elsőolimpiás Montenegró maroknyi ötkarikás csapata. A délszláv állam 2007-ben vált függetlenné a hajdani Jugoszláviától.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. augusztus 8. 18:46
miféle "lélegzetelállító pillanatok"? nem is néztem és hál'isten a légzésem azóta is egy folytában szabályos (normális). (bár amikor délután aludtam egy kicsit, még le is lassu't addig.) de, hogy elálljon!? uGGYaMMá... ;-PP
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását