2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Afrikai gyerekek bontják a nyugat-európai elektromos hulladékot

Használt áruként elkönyvelt elektromos hulladék özönlik Nyugat-Európából Ghánába, ahol gyakran gyerekmunkások dolgozzák fel a súlyosan mérgező anyagokat tartalmazó roncs készülékeket - állapította meg helyszíni szemlék alapján a Greenpeace.
2008. augusztus 7. csütörtök 19:15 - Hírextra
A nemzetközi környezetvédelmi szervezet munkatársai két hatalmas ócskavastelepet kerestek fel a nyugat-afrikai országban. A telepekre a hivatalos papírok szerint használt, de forgalomba hozható elektronikai cikkeket szállító konténerekben rossz számítógépek, monitorok, televízió-készülékékek és más lakossági elektromos és elektronikai hulladék (e-hulladék) érkezett rendszeresen Németországból, Svájcból és Hollandiából.

A fémet - főként alumíniumot és rezet - gyerekek operálták ki a kidobott berendezésekből, a további felhasználásra alkalmatlan anyagokat szabad ég alatt égették el a munkások, védőfelszerelés nélkül. A telepeken vett talaj-, illetve üledékminták mérgező anyagok jelenlétéről tanúskodnak. Egyes anyagok - például az ólom - koncentrációja a tiszta talajhoz és vízhez képest százszoros - áll a jelentésben.

"A szennyezés mértéke és természete hasonló azokhoz az e-hulladék égető telepekéhez, amelyeket Kínában és Indiában tártunk fel korábban" - fogalmaz a Greenpeace.
A legtöbb mintában a nemzőképességet rontó ftalátot is kimutattak, egy minta pedig jelentős mennyiségű klór-dioxidot tartalmazott. Ez utóbbi anyag rákkeltő hatásáról ismert.

A szervezet becslése szerint világszerte 20 és 50 millió tonna közötti e-hulladék keletkezik évente. "Ha a gyártók nem iktatják ki a veszélyes anyagokat a gyártási folyamatból és nem gondoskodnak termékeikről a gyártástól a hulladékkezelésig tartó teljes termék-életcikluson keresztül, akkor tovább növekednek a harmadik világban magasodó mérgező hulladékhegyek" - jelentette ki Martin Hojsik, a Greenpeace mérgező anyagokkal foglalkozó kampányának vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását