2024. április 24. - György

Vádemelés minden idők legnagyobb adatlopási ügyében

Összesen 41 millió bankkártyaadat ellopásával vádoltak meg az amerikai hatóságok öt országból 11 embert. A vádlottak nem számítógépes zsenik, viszonylag egyszerű módszerekkel dolgoztak - hangsúlyozta az eddigi legnagyobb amerikai adatlopási ügy kapcsán ta
2008. augusztus 6. szerda 18:30 - Hírextra
A bűnöző csoport vezetője - aki korábban titkosszolgálati informátorként dolgozott - laptoppal járta Miami bevásárlónegyedét. Wifi-hálózatokat keresett és a gyengén vagy egyáltalán nem védett hálózatokon keresztül behatolt kilenc nagy áruházlánc rendszerébe. Kémprogramokat telepített, amelyek regisztrálták a vásárlók amerikai és kelet-európai szervereken tárolt adatait. A megszerzett kártyaszámokat, személyi kódokat és bankszámlaadatokat Európában és Amerikában értékesítették a feketepiacon, a vevők pedig megcsapolták az áldozatok számláit.

Az adatlopás feltételezett elkövetői közül ketten amerikaiak, hárman ukránok, két vádlott kínai, egy-egy pedig észtországi, illetve fehéroroszországi illetőségű. A tizenegyedik személyről a hatóságok nem nyilatkoztak. "A számítógépes bűnözés nem ismeri a nemzetállami határokat. Az interneten keresztül a bűnözők a világ szinte bármely pontjáról képesek ellopni személyes adatokat" - mondta Michael Mukasey.

A bűnözők vezetője, Albert Gonzales egy másik ügy miatt már régóta őrizetben van. Informátorként dolgozott a gazdasági bűntényekkel foglalkozó US Secret Service (USSS) titkosszolgálatnak, és kiderült, hogy a hatóságtól szerzett információkkal hacker kollégáit segíti, hogy elkerüljék a letartóztatást. "Nem voltunk boldogok, amikor megtudtuk, hogy az informátorunk kétfelé játszik" - mondta Mark Sullivan, a USSS igazgatója. Gonzalest akár életfogytig tartó börtönre is ítélhetik, ha bűnösnek találják a most emelt vádakban (amelyek között van számítógépes csalás, úgynevezett wire fraud, vagyis elektronikus úton elkövetett csalás, összesküvés és identitáslopás).

A kár mértéke pontosan még nem ismert, de több tízmillió dollárról lehet szó a hatóságok szerint. A legtöbb adatot a TJX áruházlánc rendszeréből szerezték a bűnözők. Amióta a lopásokra fény derült, a vállalat már 60 millió dollárt (9 milliárd forintot) fizetett a Visa és a MasterCard bankkártya cégeknek a kártérítési ügyek rendezésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását