2024. március 29. - Auguszta

Se jó, se rossz

Tudósok szerint "önmagában se nem jó, s nem rossz az élet szempontjából" a Marson talált, erősen oxidáló vegyület, amit korábbi híradások egyértelműen úgy értékeltek, hogy gátolja az élet kialakulását.
2008. augusztus 6. szerda 10:47 - Hírextra
A vörös bolygón az élet jelei után kutató Phoenix amerikai szonda egyik vizsgálata a perklorát nevű, erősen oxidáló hatású vegyület jelenlétét mutatta ki.Ez a vegyület a Földön is megtalálható, a chilei Atacama sivatagban, ahol néhány különleges organizmus energiát nyer belőle.

"Egyes mikrobák vidáman megélnek ilyen oxidáló környezetben. Lehet, hogy ugyanez van a Marson is. De még nem tudjuk" - mondta Richard Quinn, a Phoenix-program egyik szakembere.

Peter Smith, az Arizona Egyetem tudósa kijelentette, hogy a perklorát jelenlétéből önmagában még nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni az élet kialakulására nézve. A Phoenix-program vezető kutatója megerősítette, hogy még semmi nem dőlt el, s időt kért a tudóscsoportnak a megfelelő vizsgálatok elvégzésére.

Néhány, a Phoenix-programban résztvevő tudós azonban kissé lelombozódott a felfedezés hatására. "Nem igazán jó, hogy ha a talajban perklorát található. Az élet után kutatókat nem teszi boldoggá, ha bármekkora mennyiségben ebbe ütköznek" - tamáskodott Kenneth Nealson asztrobiológus.

Az oxidáló vegyületek gátolják az élet kialakulását, a perklorát azonban viszonylag stabil a talajban, és nem lép reakcióba a szerves anyagokkal, hacsak ezt valami ki nem váltja - közölte a riverside-i California egyetem egyik geokémikusa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását