2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szupertáplálék tápiókából

A tápióka, amelyet a maniókagyökér keményítőjéből készítenek, szupereledelként egyetlen étkezésben tartalmazhatja mindazt a tápanyagot, amire az embernek egy teljes napon át szüksége van. Amerikai kutatók az afrikai élelemhiány leküzdésében akarnak segíts
2008. július 31. csütörtök 13:45 - Hírextra
A manióka (kasszáva) Amerika trópusi vidékein honos, a kutyatejfélékhez tartozó gumós növény, amelynek nagy keményítőtartalmú megvastagodott gyökere alkalmas liszt készítésére, de az őslakos indiánok még alkoholos italt is készítenek belőle. A gumóból készült tápióka a nyugati konyhákban is kezd teret nyerni. Világszerte ma mintegy 800 millió embernek biztosít táplálékot, akiknek több mint harmada Fekete-Afrikában él.

Az Ohiói Egyetem kutatói a tápiókából készült kását vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjékkel dúsították, így az egy napi tápanyagszükségletet teljes egészében tartalmazza az étel egy adagja. Ezenfelül - mint az a Biotech.com portálon megjelent tanulmányból is kiderül - a kasszávanövényt genetikailag is módosították, hogy ellenálljon a legfontosabb kártevőknek, és hogy a benne egyébként természetesen meglévő ciánszármazékok mennyiségét csökkentsék. A mérgező anyagok redukálása lerövidíti a manióka feldolgozásához szükséges időt.

A kutatók reményei szerint 2010-re kísérletképpen legalább két, nélkülöző afrikai országban megindulhat a termelés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását