2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kultúra-kiállítás-Portugália Portugál "csereművész" kiállítása

"Akkor ez a nap sem más, mint a többi" címmel a portugál Ana Manso kiállítása látható csütörtöktől a Magyar Műhely Galériában; a fiatal alkotó egy hónapot tölt a magyar fővárosban a Budapest-Lisszabon művészeti csereprogram keretében.
2008. július 31. csütörtök 18:05 - Hírextra
Mint azt Szotyory László, a Budapest Galéria csereprogram-szervezője az MTI-nek a kiállításon elmondta, az 1990 óta működő program keretében eddig 300 magyar művész utazhatott külföldre és 300 külföldi alkotó jöhetett a magyar fővárosba.

A Budapest Galéria több nyugat-európai várossal, egyebek mellett Lisszabonnal, Párizzsal, Béccsel, Münchennel, Frankfurttal és Helsinkivel állapodott meg, hogy lehetőséget nyújtanak a művészeknek más országban való tapasztalatcserére, alkotásra - mutatott rá Szotyory László, hozzátéve: a programhoz a közelmúltban Gyergyószárhegy is csatlakozott.

A partnervárosok műteremlakást és ösztöndíjat adnak a művészeknek. A Budapest Galéria két műteremlakást tart fenn a Klauzál téren, így folyamatosan tud fogadni külföldi alkotókat egy vagy két hónapra. A főváros képzőművészeti kuratóriuma dönti el, kik, melyik városba mehetnek, s az óriási érdeklődést jelzi, hogy az idén százhetvenen pályáztak a 15-18 helyre.

 Az adott időpontokra és városokra mindig szeptemberben írják ki a pályázatokat, s a művészek egy portfólióval jelentkezhetnek. Magyarországon nincs korhatár, az ötvenes korosztály éppúgy lehetőséget kap a tanulmányútra, mint a huszonévesek.

A nyugat-európai trend ezzel szemben az, hogy 30-35 éves korhatárt szabnak meg; a jelenleg kiállító portugál Ana Manso például 2007-ben diplomázott a lisszaboni Szépművészeti Egyetemen - jegyezte meg Szotyory László.

Mint mondta, Magyarországról egyebek mellett Szász Sándor festő pályázata bizonyult sikeresnek, így ő mehet a közeljövőben Lisszabonba, jelenleg pedig Csoszó Gabriella tanulmányozza a portugál főváros művészeti életének pezsgését.

Hozzáfűzte: a magyar fővárosban vendégeskedő művészektől csupán annyit kérnek, hogy a Budapesten eltöltött idő alatt készült műveikből egyet hagyjanak itt a Fővárosi Közgyűjtemény számára, az alkotásokat a Kiscelli Múzeum őrzi.

Szotyori László hasznosnak tartja a csereprogramot, mert mint hangsúlyozta, nem csak egy vagy két havi időtöltésről van szó, hiszen ebből az élményből éveken át táplálkozhatnak a művészek, kapcsolatokra tehetnek szert, bekapcsolódhatnak egy másik ország, város képzőművészeti életébe, s az alkotókat gyakran visszahívják kiállításokra. Több külföldi művész tagja lett egyebek mellett a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának, a Várfok Galériának, s egyeseknek a Budapest Galéria is rendez tárlatot.

Ana Manso mostani kiállításán korábbi alkotásaival mutatkozik be a főváros közönségének. Papírra készült olajfestményei kis méretük ellenére monumentális hatásúak.

Az erőteljes festői gesztusokat használó művész alkotásain egy-egy realisztikus elemet, például egy emberi felsőtestet foglal absztrakt környezetbe, a realisztikus elemnek köszönhetően azonban képei reális térélményt adnak - emelte ki az alkotásokat jellemezve Szotyory László.
Ana Manso tárlata Budapesten augusztus 15-ig látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását