2024. április 24. - György

Keveset költ a kormány sportra

Szégyenletesen keveset költ a magyar kormányzat a sportra - állította egy csütörtökön megjelent lapinterjúban Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, aki azt is bejelentette, hogy újra megpályázza a MOB elnöki tisztét.
2008. július 31. csütörtök 08:10 - Hírextra
Schmitt Pál szerint a kormányzat az éves költségvetésnek mindössze 0,2 százalékát szánja a sport támogatására. "De vegyük azt, hogy az önkormányzatok még egyszer ennyit adnak a sportra. Akkor még mindig ott tartunk, hogy kevesebb, mint hatvanmilliárd forint közpénz jut erre a célra" - fogalmazott a Magyar Demokrata című hetilapnak adott interjújában.

Hozzátette, hogy ebből a pénzből 3,5 milliárd forint a mogyoródi Forma-1-es futamra megy el. Mivel azon magyar pilóta nem indul, szerinte nem helyes erre fordítani a sportra szánt pénzt.
Utalt arra, hogy "Nyugaton átlagosan egy százalékot költenek a sportra". Példaként említette azt is, hogy a sportból mintegy 75 milliárd forintos bevétele van az államnak, tehát szerinte feltehető a kérdés: ki támogat kit, az állam a sportot vagy a sport az államot?

Az interjúban a hatvanhat éves Schmitt Pál közölte: érez magában elég erőt ahhoz, hogy továbbra is felelősségteljesen el tudja látni európai parlamenti képviselői és MOB-elnöki feladatait, ismét megpályázza az olimpiai bizottsági elnökséget, miután a pekingi olimpia után MOB-elnöki mandátuma lejár.

Az interjú megjelenése előtt egy nappal Páva Zoltán, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottság sport albizottágának elnöke egy sajtóértekezleten azt mondta, hogy az állami költségvetésnek jelenleg mintegy 0,7-0,8 százaléka áramlik a sportba, a hosszú távú cél pedig a két százalék elérése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását