2024. április 26. - Ervin

A diszkóbalesetek ellen

A felelősségteljes alkoholfogyasztásról kaphatnak felvilágosítást a fiatalok egy különleges buszon, amely a Forma 1-es Magyar Nagydíj ideje alatt július 31-től augusztus 2-ig esténként a budapesti szórakozóhelyek között közlekedik - jelentették be csütört
2008. július 31. csütörtök 15:51 - Hírextra
Az ittas vezetés visszaszorítását célzó, immár harmadik alkalommal útjára indult kampányt a világ vezető prémiumital-gyártója, a Diageo és magyar partnere, a Zwack Unikum Nyrt., valamint a Magyar Szövetség a Kulturált Alkoholfogyasztásért kezdeményezte, s
támogatásáról biztosította Kondorosi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kormánybiztosa és Samu István, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója is, valamint Kovács Kokó István olimpiai bajnok.

A sajtótájékoztató résztvevői a fekete-sárga színű autóbusz oldalfalán aláírásukkal is megerősítették egyetértésüket az akció céljaival.

A kormánybiztos a tájékoztatón elhangzott rövid beszédében emlékeztetett arra, hogy a közlekedésbiztonság javítására irányuló tevékenység mennyire sokrétű. Harcolni lehet a záró tolerancia érdekében jogszabályok alkotásával, azok megfelelő, gyakorlati alkalmazásával és olyan - nem a rendőrség által kezdeményezett - akciókkal, mint ez a különleges "diszkóbusz" és maga a kampány.

Samu István hangsúlyozta: máris nagy jelentőségű eredményei vannak a zéró toleranciának. Bevezetése óta az ittasan okozott közúti balesetek száma az elmúlt év hasonló időszakához képest 25,9 százalékos javulást mutat.

Tavaly az első félévben 605-en vesztették életüket közlekedési balesetben, míg az idén januártól júliusig 188-al kevesebben, 417-en haltak meg, ez 31,07 százalékos javulást jelent. Az ittasan okozott közúti balesetek száma szintén visszaesett a vizsgált időszakban: ezek a számok 25,87 százalékos csökkenést mutatnak.

A rendészeti főigazgató hozzátette: a közlekedés nem csupán rendőrségi ügy, hanem társadalmi. Az összes résztvevő megértése, együttműködése nélkül a rendőri szigor és a legkorszerűbb jogszabály sem vezet eredményre.

A megmentett életek ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy az objektív felelősség, a zéró tolerancia, a gyakori ellenőrzés, illetve a magasabb összegű bírságok elrendelése indokolt és célravezető volt, hiszen a szigor nem a közlekedők ellen, hanem éppen értük való - hangzott el a tájékoztatón.
Hasonló elgondolás alapján hirdették meg és indították útjára tavaly augusztus elején a Józan Közlekedésért Chartát. Eddig ezt 195 ezren írták alá, köztük neves személyiségek.

Az ittas vezetés visszaszorítására a legjobb gyakorlat a járművek szúrópróbaszerű leállítása és a szondáztatás. Tavaly 1,5 millió esetben került erre sor. Az idén 3668 vezetői engedélyt vettek el, amelyből 124 külföldi állampolgáré volt.

Nyáron rendszeresen megnő a balesetek száma. A tanév végét követő hétvégén 17-en haltak meg az utakon, ami elfogadhatatlan - jegyezte meg Samu István. Ezért különös hangsúlyt fordítanak a nyári szünidőben az úgynevezett diszkóbalesetekre.

A Tiszta Fejjel című kampány egyik eleme éppen a diszkóbalesetek megelőzésére irányul. Az ebben a témában rendezett, sokkoló jellegű vándorkiállítás minden megyében látható lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását