2024. április 29. - Péter

Senki nem maradt ellátás nélkül

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) megszüntetése miatt egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul; a betegek ellátása még az átmeneti időszakban is a szakmai szabályok szerint, a jogszabályban meghatározott módon történt - közölte az Egés
2008. július 29. kedd 16:49 - Hírextra
A tárca Szabó Máté megállapításaira reagált, amelyeket az általános ombudsman június végén tett az OPNI bezárásával kapcsolatban.

Az ombudsman szerint - emlékeztetett közleményében a minisztérium - jelentős számban kerültek ki ellátás nélkül maradó betegek, akik elbocsátásuk után rövid időn belül, romló állapotuk következtében az utcán kötnek ki, növelve a hajléktalanok számát, s így nő a pszichiátriai betegek által elkövetett bűncselekmények száma.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár "betegút-követést" folytatott és megállapította, hogy a 2007. április 1-jén az OPNI-ban ellátottak a továbbiakban is ellátásban részesültek - olvasható a tárca kommünikéjében.

Mint írták, a bezárás indokai a döntés előkészítése óta nyilvánosak voltak. Az ombudsman ezzel szemben hiányolta "a nagyhírű OPNI bezárásának valódi indokait".

Az állam felelőssége a pszichiátriai járó- és fekvőbeteg-szakellátás biztosítása a betegeknek, ez azonban nem egyetlen intézmény működését, hanem megfelelő intézményhálózat megteremtését jelenti. A korszerű, modern pszichiátriai ellátásszemlélet kialakulásával az intézményhálózat is átalakult - olvasható.

A közlés szerint az OPNI elhelyezésére szolgáló épületek állaga már a hatvanas évek végére a működést veszélyeztető mértékben leromlott. Az épület teljes rekonstrukciójára lett volna szükség, ez a legóvatosabb becslések szerint is 10-12 milliárd forintba került volna, amit a tárca irracionális megoldásként értékelt, tekintve, hogy az épület üzemeltetése a továbbiakban is rendkívüli költségigényekkel járt volna.

A tárca által választott megoldással az Egészségügyi Minisztérium országos szinten 3 milliárd forintot használt fel a pszichiátriai tevékenységek befogadásához szükséges feltételek kialakítására - írták.

A minisztérium arra az ombudsmani megállapításra reagálva, hogy ellátási hiányosságok alakultak ki több területen az OPNI bezárásával, azt közölte: a strokeellátást magas színvonalon és az akut idegsebészeti beavatkozásokat is biztosítva alakították ki az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben.

Az OPNI-ban működő drogbeteg-ellátás a rendelkezésre álló kapacitásainak csupán 24 százalékát tudta kihasználni. E funkciót a Nyírő Gyula Kórház vette át feladatátadási szerződéssel 2007 decemberében. A jelenleg kihasználatlan kapacitásokra a tárca pályázatot tervez kiírni, és a pályázat nyerteseivel feladatátadási szerződést kötni - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását