2024. április 20. - Tivadar

Akkor még ilyeneket

A Kormányzati Negyeddel kapcsolatos befektetés teljes egészében megtérült, az elszámolás mérlege pozitív - olvasható abban az előterjesztésben, amelyet a pénzügyminiszter készített a kormány részére a Kormányzati Negyeddel kapcsolatos elszámolásról.
2008. július 28. hétfő 17:50 - Hírextra
A pénzügyminiszter előterjesztése alapján a beszámoló elkészítéséig a kormányzati negyeddel kapcsolatosan felmerült teljes kiadás összege 9,447 milliárd forintot tett ki.

Az ingatlanvagyon gyarapodás, amely a kormányzati negyed beruházása során megtörtént, független ingatlanszakértői értékelés szerint 9,457 milliárd forint.

Az állam által megvásárolt ingatlan jelenlegi piaci értéke 1 milliárd forinttal haladja meg a vásárláskor kifizetett vételárat. Ez az 1 milliárd forint vagyongyarapodás gyakorlatilag fedezi a kormányzati negyed beruházásának minden más, nem ingatlanvásárlással kapcsolatos költségeit - áll az előterjesztésben.

A pénzügyminiszter által jegyzett előterjesztés szerint a kormányzati negyed projektre a különböző felhatalmazások alapján összesen 16 milliárd 683,6 millió forint költségvetési, továbbá 2 milliárd 205 millió forint tartozás-elengedés formájában jelentkező forrást biztosítottak.

A költségvetési forrásokból 7 milliárd 242,1 millió forintot használtak fel. A fennmaradó 9 milliárd 441,5 millió forintból a 2007.évi maradványt, 2 milliárd 556,8 millió forintot befizettek a központi költségvetésbe.

További 4 milliárd 436,6 millió a PM fejezet 2008. évi költségvetésében a kormányzati negyed előkészítésével kapcsolatos kiadások elnevezésű fejezeti kezelésű előirányzaton, 2 milliárd 448,1 millió forint pedig az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások fejezeten belül a kormányzati negyed előkészítésével kapcsolatos kiadások alcímen áll rendelkezésre, melynek egy része a még nem teljesített kötelezettségeket fedezi, egy másik része a földterület fejlesztésére szolgál a továbbiakban.

A felhasznált összeg túlnyomó többsége (6 milliárd 315 millió forint), kiegészítve 2 milliárd 205 millió forint tartozás-elengedéssel a MÁV Zrt. 8 milliárd 520 millió forint értékű ingatlanának megszerzését finanszírozta.

A kormányzati negyedre fordított kiadások jelentős részben megtérültek már, továbbá a jövőben megtérülhetnek, így egyfajta befektetésként szolgálnak - összegzi az előterjesztés.

Az összegzés alapján a megvásárolt MÁV ingatlan értéke az elvégzett munka eredményeképp már most jelentősen megnőtt. Az értékbecslés szerint az ingatlan értéke 9 milliárd 457,32 millió forint , ami 937 millió forintos értéknövekedésnek felel meg.

Az értéknövekedésben visszatükröződik, hogy a kormány által megrendelt tevékenységek eredményeképp egy rendezett helyzetű, ingatlanfejlesztés szempontjából jól előkészített terület alakult ki a belváros szívében.

A földterület elhelyezkedése a kormányzati épület(együttes), akár más igazgatási vagy bármely egyéb célú fejlesztési projekt számára kedvező feltételekkel hasznosítható telekingatlant jelent, amelynek piaci értéke reálértéken folyamatosan megmarad, sőt várhatóan tovább növekszik.
Az előterjesztés szerint a kormányzati negyedre egyéb célra fordított kiadások is megtérülnek az állam számára a későbbiekben.

A létrejött tanulmányok, az elvégzett mérések, vizsgálatok mind olyan eredményt jelentenek, mely a jövőben hasonló projekt kapcsán felhasználhatók, és emiatt nem tekinthetők pusztán „elsüllyedt költségnek”.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője hétfőn úgy reagált, hogy ez az eset is világosan mutatja: mindenképp szükség van a parlamenti vizsgálóbizottság létrehozására, ahol senki nem kerülheti el a valós elszámolási kötelezettséget.

A Fidesz szerint a kisebbségi kormány 10 milliárd forintot költött el egy meg nem valósult luxusberuházásra, 20 millió forinttal tüntették ki a felelősöket, most pedig azt állítják, hogy ez az egész ügy nyereséges volt. "Most jött el a pillanat, amikor ki kell mondani: a kormány hülyének nézi az embereket" - közölte a helyettes szóvivő hétfőn az MTI-vel.

A kormányszóvivő január 8-án jelentette be a kormányzati negyed beruházás felfüggesztését.
A projektről az első nyilvános dokumentum a 2007. január 16-i kormányhatározat volt, amely kimondta, hogy 2009. május 31-ig fel kell építeni a létesítményt.

A május 11-i kormányhatározat kimondta, hogy a miniszterelnök az FVM épületébe költözik, az új kormányzati negyed a minisztériumoknak ad helyet. Az építés és a 25 éves üzemeltetés magánpartner bevonásával történt volna, a futamidő végén az állam névleges vételáron vásárolta volna meg az épületet.

A negyed - 180 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttes, amely a miniszterelnökséget leszámítva valamennyi minisztériumnak helyet adott volna a Podmaniczky utca és a Váci út közötti 30 hektáros területen.

A beruházás 2007-es jelenértéken számított maximális költsége 142,5 milliárd forint lehetett volna, együtt az építés és 25 éves üzemeltetési, karbantartás költséggel.

Az elképzelések szerint a negyed működtetése évi 8,5 milliárd forintba került volna, a mostani 13 milliárdhoz képest. A meglévő kormányzati épület-vagyon jelenlegi becsült értéke 103 milliárd forint.

Tavaly augusztusban hirdették ki, hogy Janesch Péter magyar és Kengo Kuma japán építész által vezetett csapat nyerte a budapesti kormányzati negyed tervpályázatát. A beérkezett 17 pályamunka közül a nem díjazottakat is megvásárolta a Kincstári Vagyoni Igazgatóság.

A nyertes pályamunkát "zöld" épületnek minősítette Sylvester Ádám, a bíráló bizottság társelnöke, amelynek tervezői szembenéztek a jövő kihívásával, és környezettudatos, fenntartható működést választottak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását