2024. április 27. - Zita

Pártpénzekből segítsenek a mezőgazdaságnak!

Balogh Gyula nyílt levele a parlamenti pártelnököknek és pénztárnokoknak
2008. július 27. vasárnap 14:30 - Hírextra
Tisztelt Pártelnökök és Pénztárnokok !

Láthatóan elfelejtették már azt a mondást, amely szerint a juhot mindenekelőtt etetni kell ahhoz, hogy meg is tudják nyírni. Ha mégsem a felejtés a hibás, akkor még nagyobb a baj, hiszen Önök azért ülnek az Országgyűlésben, hogy a nemzet felemelkedésért és jólétéért dolgozzanak, azért, hogy a kilátástalan helyzetbe került embereken segítsenek, és ne átlépjenek rajtuk. Például az almatermelőkön és feldolgozókon, de írhatnám a gabona-, a meggy- és a dinnyetermesztőket egyaránt.

Mint a híradásokból tudhatják, az almatermelő gazdák a MAGOSZ-szal egyetértésben nettó 30 FT/kg-ban határozták meg az ipari alma felvásárlási árát. Bár egy korábbi, a MAGOSZ főtitkárához címzett nyílt levelemben már utaltam rá, most kénytelen vagyok megismételni a szomorú tényt : az alma feldolgozó üzemek tulajdonosai ezt az árat azért nem tudják megfizetni, mert a feldolgozás költsége az elmúlt két évben egy kilogramm almára vetítve 14 FT + ÁFA-val növekedett. S még mielőtt a csőd szélén álló feldolgozó üzemeket kezdenék hibáztatni a kialakult helyzetért, íme azok a többletkiadások, amelyek rajtunk kívül álló okokból terhelnek bennünket és csökkentik majd a felvásárlási árat.

Drasztikusan emelkedett a gáz, a villamos energia, a kamat, az üzemanyag, a szállítási segédanyag és az alkatrészek költsége, miközben 10 %-kal csökkent a sűrítmény világpiaci ára, az Euro/Forint átváltás pedig alma kilogrammonként 4 forint további csökkenést okoz. A termelők követelésével azért is értek egyet, mert nekik az előző és idei év természeti katasztrófáin kívül még a növényvédőszer és műtrágya árának már-már egekbe szökő áremelkedéseit is ki kell védeni. Amennyiben az inflációs hatásokat is ellensúlyozni szeretnénk, az almatermelőket nettó 36 -38 forint/kg -os ipari alma felvásárlási ár illetné meg, a 2006 - ban elértekhez hasonlóan.

A fentiek alapján 400.000 tonna ipari almával kalkulálva, mintegy 8 milliárd forint a különbség a realitás és az elvárás között. Az eddigi gyakorlat szerint a Magyar Kormány borítékolhatóan el fogja utasítani a termelők igényét. Pedig ez a 8 milliárd megvan és bármikor kifizethető az Önök pártkasszáiból. Nyissák meg a bőségszarut és fizessék ki ezt a pénzt a magyar almatermelőknek! Egy "tiszta kezű" politikus, az Állami Számvevőszék de a közbeszéd szerint is, Önök magánkasszaként kezelve az állami költségvetést, ennél sokkal több pénz fordítanak magukra, kampányokra, autóparkra és méregdrága, sosem hasznosuló tanulmányokra.

Egy neves újságíró évekkel ezelőtt csak a listaárakat véve alapul, több tízmilliárdra hozta ki a pártok választási kampányköltségeit. Ha arra jut, jutnia kell a bajba jutott gazdák megsegítésére is. Nemes gesztusukkal azt is bizonyítani tudnák, hogy valóban választóikért egyszersmind a nemzet érdekét szolgálva ülnek az Országgyűlésben, és szívükön viselik a magyar gazdák sorsát.

Üdvözlettel:Balogh Gyula

Kiadó: Magyar Nemzeti Szövetség
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását