2024. május 6. - Ivett, Frida

Állami férőkelyeket csoportosítottak át

Csaknem ezer államilag finanszírozott férőhelyet csoportosítottak át a felsőfokú szakképzés 12.500-as keretszámából, így több hallgatót lehetett felvenni az agrár, a gazdaságtudományi, a természettudományi, a műszaki képzésre és az egészségügyi szakterüle
2008. július 26. szombat 08:20 - Hírextra

A szakállamtitkár az MTI kérdésére elmondta: a kormány döntésének köszönhetően az idén a vidéki főiskolák is viszonylag jól fel tudták tölteni kapacitásukat. Tavaly ugyanis több helyről jelezték, hogy nagyon kevés hallgatót tudtak csak felvenni, s ez finanszírozási problémát okoz.
Manherz Károly elmondta azt is, hogy négy-öt olyan alapképzés van, ami - bár korábban meghirdették - nem tud majd elindulni. Példaként említette a szombathelyi főiskola francia-olasz szakát.


A felvételi ponthatárok meghúzása után a mintegy 97 ezer jelentkező közül 80.924 már biztosan felvételt nyert - mondta el Kerekes Gábor, az Educatio Kht. vezetője.
Államilag támogatott képzésre összesen 52.618-an, nappali alapképzésre 38.658-an kerültek be, ez utóbbi adat szinte megegyezik a tavalyival. Mesterképzésre 1.943 hallgatót vettek fel az első körben, költségtérítéses képzésre 28.306 diákot. Első helyre a diákok 53,32 százaléka jutott be, államilag támogatott, nappali alapképzésre 45,05 százaléka.


Reiber Gabriella, a Katapult Mentorprogram kommunikációs szakértője közölte: összesen 4.902 felvételiző igényelt többletpontot szociálisan hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzete miatt. Közülük több mint ezerkétszáz azoknak a száma, akik felvételt nyertek és igénybe vehetik a hátrányos helyzetű diákokat felkaroló Katapult Mentorprogram segítségét. Le nem zárult kutatások alapján a programban részt vevő hallgatók között 15 százalék a romák aránya, a tavalyi évre vonatkozóan. Ez a harmincszorosa a 0,5 százaléknak, ami a felsőoktatásban a romák aránya - tette hozzá.


Az Országos Felsőoktatási Információs Központ hivatalos adatai szerint az idén 1.246 felvételt nyert hátrányos helyzetű hallgató került be az Oktatási és Kulturális Minisztérium Katapult Mentorprogramjába. Ez a 2007-es adat háromszorosa, akkor 400-an kezdhették meg úgy felsőfokú tanulmányaikat, hogy mentori segítséget vettek igénybe.


A felvett diákok több mint 50 százaléka 350-400 pontot ért el az új, 480 pontos rendszerben. A hallgatók mintegy felének legalább egy nyelvvizsgája, 36 százalékának pedig legalább egy tárgyból emelt szintű érettségi vizsgája van.
Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta: az elkövetkező napokban a diákok besorolási döntést kapnak a hivataltól, a levélben felsorolják valamennyi jelentkezési helyüket, s jelzik, felvételt nyertek-e vagy sem. Fellebbezni a hivatalhoz kell, pozitív elbírálásra azonban csak akkor számíthatnak a diákok, ha pontszámítási hiba történt.


Akinek most nem sikerült egyetlen felsőoktatási intézménybe sem bekerülnie, az a pótfelvételin próbálkozhat: 2.200 képzést hirdettek meg a felsőoktatási intézmények, a jelentkezési határidő augusztus 13. A pótfelvételire az is benyújthat kérelmet, aki a tavaszi eljárásban egyáltalán nem jelentkezett. Jelentkezni egy intézmény egy képzésére lehet, a jelentkezési lap a felsőoktatási intézményekben érhető el.


A pótfelvételire államilag finanszírozott formában 1.557 mesterképzési és 3.978 felsőfokú szakképzési helyet hirdetnek meg, a többi lehetőség költségtérítéses képzés lesz. A pótfelvételi lehetőségeket a www.felvi.hu portálon teszik közzé.
Manherz Károly azt mondta, arra számít a tavalyi adatok alapján, hogy a pótfelvételik után még 8-10 ezerrel bővül a felvettek száma. Az összes jelentkezőből mintegy négyezren lesznek így azok, akik egyáltalán nem jutnak be.


A szakállamtitkár arra a kérdésre, hogy ha kevesebb jelentkezőből jóval több hallgatót vesznek fel, az nem eredményez-e minőségromlást, azt válaszolta: a színvonalért elsősorban a felsőoktatási intézményeknek kell tenniük, s a kimeneti követelményeket kell erősíteni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását