2024. május 4. - Mónika, Flórián

Világpremier Szegeden

Pénteken este mutatják be Shakespeare klasszikus prózai műve, a Szentivánéji álom musicalváltozatát a szegedi Dóm téren Kerényi Miklós Gábor rendezésében; a darab zenéjét Szakcsi Lakatos Béla szerezte, a szövegeket Müller Péter Sziámi írta.
2008. július 23. szerda 12:49 - Hírextra
A Szentivánéji álom Shakespeare leginkább költői műve, még azok a nézők is nehezen tudják megfogalmazni, miről szól a története, akik többször látták a darabot - mondta Müller Péter Sziámi, aki a darab műfaji megjelöléséül szolgáló worldmusical kifejezést megalkotta.

A worldmusical azonban nemcsak a világzenei alapokra utal. A művész hatalmas sodrású vershez hasonlította a darabot,

amelyben világok találkoznak, egyszerre jelennek meg benne tündérek, mesteremberek és szerelmesek. Így nemcsak a dzsessz- és népzenei elemeket is ötvöző muzsikája miatt lehet a műfajteremtő worldmusical kategóriába sorolni - mutatott rá Müller Péter Sziámi.

A darab zenéjét szerző Szakcsi Lakatos Béla elmondta: a gyakran improvizációk nyomán született muzsikában a nézők fölfedezhetik a spanyol, török, indiai és cigány népzene hatásait, valamint találkozhatnak benne a dzsessz, a pop és a klasszikus zene elemeivel is.

Kerényi Miklós Gábor rendező, aki már számos musicalt állított színpadra hatalmas sikerrel a Szegedi Szabadtéri Játékokon, például a Rómeó és Júliát is, úgy vélte: a zenés darabokon keresztül vezet út más Shakespeare-mű befogadásához is. A musicaleket látó fiatalok közül ugyanis sokaknak kedvük támad egy-egy prózai mű megtekintéséhez is.

A Budapesti Operettszínházzal együttműködve színpadra állított mű főbb szerepeit a korábbi években a Dóm téren már sikert aratott művészek alakítják: a tündérkirály Oberont Szabó P. Szilveszter kelti életre, Titánia, a tündérkirálynő Janza Kata lesz, Hermiát Vágó Bernadett, Helénát Peller Anna énekli.

A két szerelmes ifjút, Demetriust és Lysandert Szabó Dávid és Dolhai Attila személyesíti meg. Puck szerepében Kerényi Miklós Máté, Zubolyéban pedig Bereczki Zoltán látható öt estén át Szegeden.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását