2024. április 24. - György

Túl drága a béke

A NATO szerint a békének, mint állapotnak nem szabad, hogy térbeli vagy időbeli korlátai legyenek. De mindennek ára is van. A békét emberéletekben és dollármilliárdokban mérik. A béke befektetés, részvényeihez fegyvergyárakon és temetkezési vállalatok ker
2008. július 23. szerda 18:54 - Varga Csaba
Humán árfolyamok

Irakban most nincs háború, de olyan messze van a politikai és gazdasági stabilitástól, mint az emberiség a Marsa szállástól. A jelenlegi helyzet fenntartásához mindössze körülbelül 156 ezer NATO katona jelenlétére van szükség. Ez a teljes magyar haderő hatszorosa. Az iraki háborús hadműveletek és a békefentartás során több mint 4500 szövetséges katona vesztette életét. Köztük 2004 júniusában a magyar kontingens tagja, Nagy Richárd szakaszvezető. Minden egyes kint szolgálatot teljesítő nemzet vesztette már legalább egy fiát. Az amerikai hadsereg 94 nő tagja hunyt el 2003 márciusa óta Irakban. Több mint 30 ezren sebesültek meg, ezeknek 20%-a agyi vagy gerinc trauma volt.

Az őrület határán

Az iraki hadműveletekeben részt vett és szolgálatból visszatért katonák egyharmadánál hazaérkezésük után 3-4 hónappal mentális és pszichikai zavarok jelentkeznek. Szakorvosi kezelésre szorulnak, sokan mély depresszióba esnek és öngyilkosságot követnek el. Úgy tűnik, mintha maga a háború is hadat viselne a katonák ellen és senkit nem akar visszaengedni a hátországi hétköznapokba.

A végtelen siratófal

A civil áldozatokról csak becslések vannak. Az ENSZ által nyilvánosságra hozott adatokban 50 és 100 ezer közé teszik elhunytak számát, de ez valószínűleg sokkal több, más források több, mint 600 ezerre becsülik. 2003, vagyis a hadműveletek megkezdése óta rengeteg embert raboltak el. Néhány jelentésben körülbelüli becsült adatként csak annyit tudtak meghatározni, hogy Bagdadban 2004 januárjában naponta 2 embert ejtettek foglyul. Ugyanez év decemberében ez a mutató felszökött 10 fő/napra. Valószínűleg ekkor sokkal kaotikusabb volt a helyzet az iraki fővárosban. Az utolsó adatok szerint az ország területén még mindig 30-40 ember lesz túszejtés áldozata. Ezek a számok magukban foglalják a nem iraki elraboltakat is, erről azonban pontos adatok vannak: az eddig 306 foglyul ejtett külföldi állampolgár közül 57 elhunyt, 156 végül vagy váltságdíj vagy kommandósok segítségével kiszabadult, de további 89 tartózkodási helye ismeretlen, róluk azt sem tudják élnek e még.

A hírérték másfajta fogalma

A háborús területen tevékenykedő újságírók épelméjűsége elgondolkodtató. Képesek kockára tenni életüket, azért, hogy a helyzetüktől térben, de akármilyen dimenzióban rettenetesen távol lévő, a monitor előtt vagy a metrón újságot olvasó jóember pár percnyi figyelmet szenteljen nekik. Miközben egyesekben, pár másodpercre kigyúlt, majd elaludt egy-egy érzelem-lámpa, vagy végig futott agyukon egy borzalmas gondolat, egy szörnyű kép, mindeközben ezért 127 újságíró adta az életét. 83-an gyilkosság áldozatai lettek, 44-en pedig kereszttűzben sérültek meg halálosan. 14-et a NATO erők gyilkolták meg.

A rendszerek ellenségei

Néhányak szerint a terrorizmus szent háború, azok ellen akik a fennálló rendet veszélyeztetik. Sokak szerint a terroristák mindennapi biztonságukat fenyegetik. Mindkét tábor a saját szabályai szerint próbálja vívni a harcát a másik ellen. Az egyik fél isteni erőről beszél. A másik a törvények hatalmáról és morális elkötelezettségről. Az egyik megpróbálja rettegésben tartani a másikat, miközben az pénzt, katonát nem kímélve fel akarja számolni a talán nem is létező vezetőket. Nem lehet igazságot tenni, mert míg az egyik egy gyors lódarázs, melynek csípése halálos, addig a másik egy hatalmas grizzly medve mely miközben csapkodja a lódarazsat leteríti a körülötte lévő állókat, étvágya látszólag kiapadhatatlan. Amerika és az afgán al-kaida végtelenek tűnő harcáról van szó, amelyet egyre inkább úgy tűnik a többi NATO tagnak kell majd megvívnia
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását