2024. május 6. - Ivett, Frida

A Fidesz összehívta

A Fidesz július 31-re, azaz jövő hét csütörtökre összehívta az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának ülését - jelentette be Font Sándor, az ellenzéki párt képviselője, a bizottság elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. július 23. szerda 13:57 - Hírextra
Font Sándor emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió Magyarországtól csaknem tízmilliárd forint összegű agrártámogatás megvonását helyezte kilátásba, mivel szerinte az agrárkormányzat 2004-2005 fordulóján nem frissítette a Mezőgazdasági Parcellaazonosító Rendszert (MePaR).

A bizottsági ülésen meg kívánják még vitatni azt is, hogy a jelenlegi esős időjárás milyen mértékben hátráltatja a mezőgazdasági munkákat.

A Fidesz ugyancsak tárgyalni akar arról a lehetőségről, hogy az unió esetleg a magyar mezőgazdasági termelők körében is elindítja az úgynevezett teljességi és jogosultsági vizsgálatot. Font Sándor elmondta: a bizottság összehívásáról egyeztetett Herbály Imre (MSZP) alelnökkel, így várhatóan a szocialista képviselők is részt vesznek a testületi ülésen.

Az ellenzéki képviselő azt mondta, hogy az unió a kisebbségi kormány hibájából kívánja megvonni a gazdálkodóktól a támogatást.

Jelezte viszont, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kedden 16 órakor tudomása szerint leállította azoknak az értesítéseknek a postázását a gazdálkodók számára, amelyben a túligénylés miatti támogatás-visszafizetést kérték volna tőlük.

Ez a fideszes politikus szerint 19 ezer gazdát érintett volna. Ez a szám a magyar gazdálkodók mintegy tíz százalékát jelenti, mivel legutóbb mintegy 193 ezer gazdálkodó igényelt uniós támogatást.

Font Sándor úgy vélte, a támogatás-túligénylésnél - amelyet szerinte főként a Magyarországon még meglévő, úgynevezett osztatlan közös tulajdon jelent - nagyobb problémát okoz, hogy az unió kilátásba helyezte az úgynevezett teljességi és jogosultsági vizsgálat elvégzését is a magyar termelők körében.

Mindez a bizottsági elnök szerint azt jelentheti, hogy a magyar gazdálkodóknak nemcsak a támogatás igénylés alá eső birtokaikról kellene számot adni, hanem arról is, milyen alapon veszik fel az uniós támogatásokat.

Ebben az esetben szerződésekkel kellene igazolniuk például a földbérletet vagy a földhasználat más jogcímét. Font Sándor szakértőkre hivatkozva úgy vélte, hogy ez utóbbi kritériumoknak a magyar gazdáknak csak mintegy 15-20 százaléka felelne meg.

Az MTI kérdésére válaszolva a Mezőgazdasági Bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy "bűnösök közt cinkos, aki néma", vagyis tovább nem lehet palástolni a szóban forgó ügyeket, ezért van szükség a bizottsági ülés összehívására.

Azt Font Sándor is elismerte, hogy az ülésen majdan elhangzó információk között lehetnek olyanok, amelyek nem tartoznak a szélesebb nyilvánosságra.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a hétvégén kategorikusan cáfolta azt az értesülést, amely szerint Magyarországot korábbi téves agrárkifizetések miatt csaknem tízmilliárd forint visszafizetésére kötelezte az Európai Unió.

Forgács Barnabás, az FVM szakállamtitkára az MTI-vel közölte: az agrártárca nem fogadja el a szóban forgó ügyben az Európai Bizottság megállapításait, mert meg van győződve arról, hogy a Magyarország által működtetett rendszerek - például a Mezőgazdasági Parcellaazonosító Rendszer (MePaR) - összhangban vannak mind a magyar, mind pedig az uniós jogszabályokkal, elvárásokkal.

Forgács Barnabás hangsúlyozta: Magyarország kész akár az Európai Bíróságon is megvédeni saját igazát, a magyar tagállami álláspontot.

A szakállamtitkár leszögezte: szó sincs semmiféle döntésről, a vitatott ügyben jelenleg egyeztető folyamat zajlik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását