2024. április 27. - Zita

Magyar néptáncfesztivált rendeztek Brazíliában

Dél-amerikai Magyar Néptáncfesztivált rendeztek a hét végén Sao Paulóban mintegy 150 táncos részvételével. Magyarországot a Csillagszemű táncegyüttes képviselte.
2008. július 21. hétfő 19:10 - Hírextra

Nyolc csoport lépett fel Sao Paulo Sao Pedro nevű színházában, ahol a közönség állva, vastapssal hálálta meg a magas színvonalú műsort. A fesztivál célja, hogy ébren tartsa, megőrizze a magyar szokásokat, hagyományokat, bemutassa a magyar néptáncfolklór gazdagságát - tájékoztatta Deák Miklós Sao Paoló-i magyar főkonzul a távirati irodát.


A dél-amerikai tánccsoportokban magyar emigránsok gyermekei, unokái, dédunokái táncolnak. Akadnak köztük olyanok is szép számmal, akik nem magyar származásúak, egyszerűen csak rabul ejtette őket a magyar népzene és -tánc méltósága, ritmusa. Sok közöttük a fiatal, a gyermek, köztük félvérek, sőt indián vonásúak is. Táncuk, lelkesedésük semmiben nem különbözik a magyar gyökerekkel rendelkezőktől. Az, hogy az egyik csoport fakanállal, kannán ütött ritmussal, énekkel kísért igazi cigánytáncot is bemutatott, bizonyítja, mennyire igyekszenek felölelni, tanítani, bemutatni a magyar néptánckultúra minden szeletét.


Ilyen fesztivált minden második évben rendeznek Dél-Amerika valamelyik városában, összegyűjtve Argentína, Brazília, Uruguay és Venezuela magyar tánccsoportjait. Ennyi résztvevő utazását, elhelyezését megszervezni, mozgását koordinálni embert próbáló feladat. Csakis a Sao Paulóban működő magyar szervezetek példás összefogásával, sok-sok önkéntes áldozatos munkájával volt lehetséges.


Magyarországról az idei meghívott a Prima Primissima-díjas Csillagszemű együttes. Vezetőjük, Timár Böske hatalmas tudásával gazdagítja a résztvevők repertoárját, koreográfiáit, zenei anyagát, ugyanis a fesztivál napjai után egy egyhetes szimpóziumot tart a csoportoknak.


A Magyarországon és Európában is egyedülálló együttest Timár Sándor koreográfus és felesége, Böske alapította 1993-ban. Azóta 450 gyermeket foglalkoztatnak már 3 éves kortól a Timár-módszer segítségével. Ennek lényege, hogy minél több gyermek, minél kisebb korban ismerkedjen meg a néptánc és népzene hagyományaival úgy, hogy azok beépüljenek a mindennapi életükbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását