2024. május 3. - Tímea, Irma

1200 nyívessző hasított az égbe

Ezerkétszázötven íjász monumentális nyílzáporral, félelmetes csatakiáltásával emlékezett meg honfoglaló eleink harcairól szombaton Ópusztaszeren; a "Nyílzáport" második alkalommal rendezték meg a történelmi emlékparkban.
2008. július 20. vasárnap 06:54 - Hírextra

A Csongrád Megyei Önkormányzat által is támogatott program a Kárpát-medencei Íjászok Találkozójának része volt - mondta Faragó Csaba, a Magyar Íjász Szövetség elnökségi tagja az MTI-nek.


A szövetség 2007-ben ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, de azt, hogy hányan foglalkoznak íjászattal az országban, nehéz megállapítani; a szombati egész napos rendezvénynek, csakúgy mint tavaly, az is célja volt, hogy a létszám felől pontosabb adatokat gyűjtsenek - tette hozzá a szakember.


A szövetségnek országosan kilencvenhat tagszervezete van. A jelentkezőkkel a mini csoporttól a veteránig foglalkoznak. Öt kategóriában versenyeznek: történelmi-, pálya-, terep-, vadász- és futás-íjászat. Ezt a jövőben a lovas szakággal szeretnék kiegészíteni - árulta el Faragó Csaba.
Magyar Attila, az Őskultúra Alapítvány vezetője, a Nyílzápor megálmodója az MTI-nek elmondta: 2007-ben, Árpád vezér halálának 1100. évfordulóján döntöttek úgy, hogy arról szeretnének méltóképpen megemlékezni. Ekkor született meg az ötlet, hogy ha lehet, az évforduló számával azonos mennyiségű nyíl hasítson az ég felé. Abban az évben ez nem teljesült, de az idén már túl is szárnyalták azt, hiszen ezerkétszázötven íjász állt "csatasorba".


A hagyományőrző elmondta, hogy az ünnepre Bulgáriától a Felvidékig, Erdélytől Újvidékig érkeztek íjászok. Sokan buszokat szerveznek, jurtákat készítenek azért, hogy Ópusztaszeren felállíthassák a magyarok egykori otthonát és részt vegyenek az íjász-találkozón.


A sikeres Nyílzápor után az este népzenei koncertektől hangos, fellép a Ghymes együttes is. A rendezvény éjszaka az ősök világát megidéző dobszóval és sámánénekekkel zárul.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását