2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Reméljük hamarosan visszajön

Még az is ismeri Fatboy Slimet, aki nem. A 44 éves angol lemezlovas számaira táncoltak a legtöbben a kilencvenes évek második felében, sőt – és ez talán még fontosabb, azóta is. Praise You című száma minden jelentősebb slágerlistán első helyet ért e
2008. július 18. péntek 10:45 - Hírextra
- Soha nem mondtam, hogy nem akarok idejönni, egyszerűen csak így alakult. Sajnálom, hogy ennyi ideig kellett várni rám… - mondta nevetve a sztár a Reflektornak.

Fatboy Slim, azaz Norman Cook, egészen pontosan Quentin Leo Cook 1963-ban született Angliában. Nem akarunk segít összezavarni a sok különböző névvel, hiszen Fatboy saját maga változtat folyton a nevén. Jelenleg ő a Guinness rekorder abban, hogy neki van a legtöbb toplistás szerzeménye különböző művésznevek alatt.

- Ez egy kisebb pszichiátriai zavar nálam, skizofrén vagyok. Biztosan azért van ennyi különböző nevem, ezért váltogatom őket. Ez biztosan az agyam miatt van, ami arra kényszerít, hogy mindig mást csináljak, valami huncutságot.

Még Fatboy Slim rajongói sem tudják mindannyian, hogy Cook karrierje egy szemmel láthatóan gyengeelméjű fiúcsapatban kezdődött a ’80-as években. A Housemartins nevű formációban ő volt a basszusgitáros, noha tulajdonképpen egyáltalán nem tudott játszani a hangszeren. Ennek ellenére a Housemartins két idióta számmal is listavezető lett Angliában: előbb jött a Happy Hour őrülete…

Hiába volt azonban az óriási siker, a banda feloszlott, két nagy slágerük viszont azóta is népszerű. Cook azóta a világ legismertebb DJ-je lett, és nem úgy tűnik, hogy visszatérne a basszusgitárhoz…

- Játszottunk egyszer Brightonban, a szülővárosomban, ha jól emlékszem, egy szerdai napon. Nagyon furcsa volt. Még középiskolába jártunk együtt… 25 éve volt! Megesküdtünk, hogy soha többet nem csinálunk ilyet.

A Housemartins után lemezlovasnak állt, ami viszonylag jól ment neki, hiszen egy bizonyos Madonna nevű énekesnő is felkérte remixelni, dolgozott a U2-val és a Beastie Boys-szal is.

Igazi sikert mégis Fatboy Slim néven aratott. 1997-ben megjelent albumának gyakorlatilag minden egyes száma kultikus jelentőségű, nem utolsósorban fantasztikus klipjei miatt. A Praise You sokszoros díjnyertes klipjében egy amatőr tánccsoport produkálta magát, de felejthetetlen a Right Here, Right Now evolúciója is.

Sikerei csúcsán Cook neve felkerült a Brightoni Hírességek sétányára, közvetlenül Winston Churchill mellé, és megtalálta a szerelmet a tévés-rádiós Zoe Ball személyében. 1999-ben összeházasodtak, nemsokára megszületett kisfiuk, Woody.

Zoe és Norman szinte azonnal szétköltöztek, majd újra össze, most megint együtt élnek, természetesen Cook szülővárosában, Brightonban. Fatboy Slim 2002-ben a születésnapján döbbenetes bulit tartott az angol kisváros kikötőjében: a parton negyedmillió ember gyűlt össze, ami azért érdekes, mert Brighton lakossága 156 ezer fő.

Sajnos a rendezvényen két ember meghalt, az egyiknek leállt a szíve, a másikra meg egy fal dőlt rá. Fatboy Slim négy éven át nem léphetett fel a városában – bosszúból - pedig elnevezte új projectjét Brighton Port Authoritynek, azaz Brightoni Kikötői Engedélynek. Norman Cook jelenleg is ez alatt a név alatt munkálkodik.

- Éppen véglegesítjük a Brighton Port Authority albumot. Ez már egy jó ideje futó munkálat, nagyon sok vendéggel, köztük van például Iggy Pop is.

Fatboy Slim klipjei is magával ragadóak. Joker című számához pályázatot hirdetett, melyet egy hölgy nyert meg egy kismacskás videóval, míg a Jam Toe című alkotás a férfiemberek idegeit borzolja nagy sikerrel… És hogy mire a legbüszkébb a lemezek királya?

- Arra, hogy 25 év után még mindig itt vagyok. Ez a legnagyobb elismerés nekem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását