2024. április 29. - Péter

Tizenhat napig létezhet a korona

Szlovákiában már zajlanak az előkészületek az euró bevezetésére. Az átmeneti idő nagyon rövid lesz, mindössze 16 nap, de a cihában felejtett korona bankjegyeket korlátlan ideig beváltja a Szlovák Nemzeti Bank.
2008. július 17. csütörtök 07:24 - Hírextra
A Szlovák Nemzeti Bank honlapja szerdán villogó számokkal jelezte: már csak 169 nap van hátra az euró 2009. január elsejére tervezett bevezetéséig.

A szlovákiai lakosok egyre gyakrabban használják ki a különböző fórumokat, a forró telefonvonalakat arra, hogy gyakorlati információkat szerezzenek a közös pénznemre való áttérésről.

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni: a zökkenőmentes átváltás legegyszerűbb módja, ha az emberek bankokban helyezik el koronájukat, a pénzintézetek január elseje után ugyanis automatikusan, illeték nélkül átváltják euróra az addigi szlovák fizetőeszközt.

Az átmeneti idő nagy rövid lesz, mindössze 16 nap, tehát 2009. január. l6-ig a szlovákiai üzletekben az euró mellett még elfogadják a koronát is, ám a visszajáró pénzt már euróban adják.

Január 16-a után a korona végleg eltűnik a forgalomból, fizetni már csak euróban lehet.

Nem kell azonban aggódniuk azoknak, akik később otthon még találnak koronát - akár bankjegyeket, akár érméket. A kereskedelmi bankok az érméket még 2009. június végéig beváltják, a bankjegyeket pedig 2009. december végéig fogadják el.

A feledékenyek sem járnak rosszul

Ezt követően már csak a nemzeti bankban lehet euróra váltani a koronát, az érméket mindössze 2013 végéig, a bankjegyeket azonban időkorlátozás nélkül. Tehát nem éri veszteség azokat sem, akik csak jó pár év múlva fedezik fel, hogy volt eldugott, megtakarított szlovák koronájuk, amelyről megfeledkeztek.

Az euróra való átállást hivatottak segíteni az úgynevezett euró-startcsomagok, amelyek 45 darab szlovák euró érmét fognak tartalmazni. Mintegy 1,2 millió startcsomag elkészítését tervezik, amelyek árusítását december 1-jén kezdik. Egy ilyen csomag ára 500 korona (16,6 euró) lesz.

Az érdeklődők a Szlovák Posta kirendeltségein, a bank- és pénzintézetekben, továbbá a Szlovák Nemzeti Bankban vásárolhatják meg az euró-csomagokat, korlátlan mennyiségben. A startcsomag összeállításánál a jegybank azon államok tapasztalatait használja fel, melyek már beléptek az eurózónába.

A szlovák pénzérméket a körmöcbányai pénzverdében készítik majd.
Forrás: Infó Rádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását