2024. április 26. - Ervin

Románia a legfeketébb

Az Európai Unió tagállamai közül Románia áll az első helyen a "zsebbe fizetést" tekintve - derül ki a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egyik jelentéséből. A lista végén Málta, Nagy-Britannia és Franciaország áll.
2008. július 17. csütörtök 07:27 - Hírextra
Az OECD felmérése szerint a megkérdezett román munkavállalóknak közel 25 százaléka vallotta azt, hogy kapott már feketén pénzt a munkájáért. Ez azt jelenti, hogy Romániában a zsebbe fizetés majdnem ötszöröse az uniós átlagnak, ami jelenleg becslések szerint 5 százalék körül van.

Magyarországon ez az arány 8 százalék az OECD jelentés szerint, Szlovákiában 7, Csehországban pedig 3 százalék. Románia után a dobogó második helyén Lettország áll, ott a megkérdezettek 17 százaléka kapott már feketén, azaz adózatlanul fizetést.

A lista elején, egyetlen nem kelet-európai országként, a belgák foglalják el a harmadik helyet 14 százalékkal, majd a litvánok és a lengyelek 11-11 százalékkal.

A lista végén Málta, Nagy-Britannia és Franciaország áll, ott mindössze 1 százalékot tesz ki a zsebbe fizetés.

Az OECD jelentés szerint a két új tagállam Románia és Bulgária, az úgynevezett "félhivatalos" foglalkoztatás tekintetében is az elsők között van az unióban. A félhivatalos foglalkoztatás abban különbözik a be nem jelentett munkától, hogy a feketén dolgozókkal ellentétben a munkavállalónak van szerződése a munkáltatóval, de nem kapja meg a vele járó teljes kompenzációt.

Az OECD dokumentum szerint Magyarországon az összes foglalkoztatottak 19,4 százaléka nincs társadalombiztosításra bejelentve, s 2,6 százalék dolgozik munkaszerződés nélkül.
Forrás: Infó Rádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását