2024. május 7. - Gizella

Ozeaneum a Balti-tenger mellett

Már látogatható a Balti-tenger menti Stralsund új látványossága, a tenger élővilágát hatalmas akváriumokban bemutató Ozeaneum. Tizennégy medencéjében és 39 óriási akváriumában 7000 különféle tengeri lény kapott helyet. A legnagyobb egy kékbálna, amely 26
2008. július 16. szerda 09:50 - Hírextra
Az új tengeralatti óriás akváriumot, az Ozeaneumot július 11-én nyitották meg a Balti-tenger partján fekvő Stralsundban. Az NDK egykor hatalmas hajóépítő- és kikötővárosa gyorsan fejlődik, új utak és hidak könnyítik megközelítését. A fejlesztéshez tartozik az új, a tengert és állatvilágát bemutató múzeum-együttes is. Építését a város és Mecklenburg-Előpomeránia tartomány egyaránt jelentős összegekkel támogatta.

Stralsundban korábban is volt ilyen látványosság, a legnagyobb a Katharina-kolostor kertjében. Annak medencéit is beépítették az új együttesbe. Harald Benkének, a múzeumok főigazgatójának tájékoztatója szerint a tengerek élővilágát az évi félmillióra taksált látogató 14 hatalmas medencében és 39 akváriumban láthatja. Az utóbbiakban 40 ezer fürdőkád megtöltésére elegendő (6 millió liter) édes- illetve tengervizet cserélnek majd folyamatosan, a 7000-féle (!) tengeri élőlény számára.

A 2500 heringet befogadó legnagyobb akvárium elülső, 30 centiméter vastagságú üvegfala 10 méter hosszú és 5 méter magas - tudatja a létesítményt bemutató internetes honlap. Egy külön akváriumban mutatják be az árapály jelenséget, persze gyorsítva, fél óra alatt.

Látható lesz az egyik vízzel borított tárlóban a GEO német kutató-tengeralattjáró is, amellyel Hans Fricke oceanológus 1987-ben a Komore-szigetek előtt megtalált egy kihaltnak hitt, fürtös-uszonyos tengeri lényt.

A Greenpeace 1,5 millió euróval támogatja egy, a tenger óriásainak életnagyságú modelljeit bemutató csarnok építését. Ha elkészül az is, ott látható lesz többek között a Föld legnagyobb állata, a 26 méter hosszú kékbálna, egy 15 méteres ámbráscet, hatalmas ráják és egy, éppen öt kicsinyét szoptató bálna anya is.

Természetesen előadótermek, a gyermekek részére külön tengerismertető játszótér is segíti az ismeretbővítést. Az Ozeaneumba szóló jeggyel meg lehet tekinteni a közeli Darss-félszigeten, a napjainkra már erdővel körbevett világítótoronyban berendezett Nautineumot, azaz a hajózási múzeumot is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását