2024. április 25. - Márk

Jazzkoncertek Budapesten

A Matthew Herbert Big Band brit jazzegyüttes szombaton, a The Crusaders nevű amerikai soul és funkyzenekar hétfő este lép fel a Millenáris Teátrum színpadán.
2008. július 15. kedd 11:00 - Hírextra
A brit Matthew Herbert a mai jazz izgalmas kísérletezője. Hagyományos zongoraművészi képzést kapott, majd a modern zenei stílusok kalandora lett, a popzenét állandó kísérletezéssel ötvözte. Dolgozott Björkkel, a REM együttessel, John Cale-lel, Roisin Murphyvel, Yoko Onóval és másokkal. Négyéves korától zongorázott és hegedült, hétévesen kórusban énekelt, majd zenetörténetet és stúdiótechnikát tanult.

Első önálló koncertjén 1995-ben burgonyaszirmokon játszott, később poharakkal, háztartási gépekkel és más zajkeltőkkel bővítette eszköztárát. Dani Siciliano énekessel készítette első, igen sikeres albumát. A bőrből, a hajból, csontokból és különböző tárgyakból származó hangmintái hagyományos jazzhangzássá álltak össze. 2003-ban a Beatles legendás Abbey Road stúdiójában 16 stúdiózenésszel megalapította bigbandjét. Sikerrel szerepelt a barcelonai Sonar, Montreux-ben, a dániai Roskilde fesztiválon és más nemzetközi rendezvényeken.

Plat Du Jour című, 2004-ben megjelent albumán élelmiszerek és csomagolásaik hangjaiból készített zene hallható - ezzel nemcsak az élelmezési láncokat kritizálta, hanem a halálbüntetést és az iraki háborút is. Scale című legutóbbi popalbumán a jazz, a diszkó és a house-ritmusok elemei ötvöződnek. A felvétel hangjait adó 723 tárgy között koporsók, benzinpumpák, üstökösök, bombázók hangjai alakulnak elképesztő tánczenévé.

A szervezők tájékoztatása szerint a Matthew Herbert koncertjén résztvevők karszalagot kapnak, amellyel részt vehetnek Matthew Herbert afterpartyján az A38 Hajón.

Hétfő este az amerikai The Crusaders és a svéd Nils Landgren Funk Unit lép fel a Teátrumban Ray Parker Jr. gitáros, dalszerző, a Szellemirtók címzenéje szerzőjének közreműködésével. Nils Landgren a világ egyik legjobb jazzharsonása, nemcsak piros hangszeréről könnyű felismerni, hanem egyedülálló játékáról is. Esbjörn Svensson svéd zongoravirtuózzal, az ABBA-val, a The Crusadersszel, Eddie Harrisszel és Herbie Hancockkal is zenélt.

Az öttagú Nils Landgren Funk Unit a kőkemény funkjáról világhírű The Crusadersszel együtt hozza azt a muzsikát, amely a következő évtized jazzalapú tánczenéje lehet.

A hat zenész alkotta The Crusaders a hetvenes évek óta Joe Sample zongoristával az élen nagy sikerrel koncertezik. Negyven albumot adtak ki, közülük a Street Life hosszú hónapokon át világszerte listás siker volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását