2024. április 29. - Péter

Delfin-nyelvjárás

A tenger akusztikai szempontból még sok titkot rejteget. Például a delfinek nyelvéről. E cetfélék egyes csoportjaiban valóságos dialektusok alakultak ki.
2008. július 14. hétfő 08:47 - Hírextra
A torinói egyetem kutatói folytatnak ebben a témában évek óta kutatásokat. Legutóbb június végén indult Genovából a "Delfinek vitorlása" expedíció egy 1500 mérföldes felfedező útra.

Eddig a cetek világán belül létező különböző nyelvjárások létezését csak az Észak-Amerika csendes-óceáni partjainál élő kardszárnyú delfineknél mutatták ki. Ezek a nagy, foggal ellátott cetek két csoportra oszlanak. Az egyik egy meghatározott területen él, ezen belül vadászik lazacra és más halakra. A másik csoport vándorol és tengeri emlősökre, köztük fókára is vadászik. Szokásbeli különbözőségük kommunikációjukban is megnyilvánul. A vándor delfinek csendesek, amikor a helyhez kötődők területén haladnak át, hogy kerüljék a konfliktusokat. A kutatók megfigyelték, hogy az egyes csapatok különböző hangokkal érintkeznek egymással - írta a La Repubblica című olasz napilap.

A torinói egyetem kutatói ugyanezeket a sajátosságokat figyelték meg a Földközi-tengerben élő delfineknél. Minden populációnak megvan a maga nyelve és ez a felfedezés azért is hasznos, mert lehetővé teszi annak meghatározását, hogy honnan jönnek az egyedül úszkáló állatok. Az egyszerű akusztikai információ alapvető adatokat szolgál megóvásukhoz.

Az olasz expedíció elektronikus füleket, hidrofonokat helyez el a tengerben. Ezzel több információt tudnak szerezni, mint a vizuális megfigyeléssel. A hangok időtartama, frekvenciája, lejtése sok érdekességet mond el a biológusoknak.

A kutatók mellékesen azt is felfedezték, hogy a tengerfenék zaja gyorsan növekszik. Egy évszázad alatt nyolcszor-tízszer hangosabb lett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását