2024. április 30. - Katalin, Kitti

Tizedel a gyilkos herpesz

Herpeszvírus tizedeli a Franciaországban nevelt fiatal osztrigákat, mert azok túl sok energiát fektetnek nemi szerveik fejlesztésébe, ahelyett, hogy természetes védekezőrendszerüket erősítenék.
2008. augusztus 5. kedd 13:16 - Hírextra

A tudósok heteken át nyomoztak a pusztulás rejtélyes növekedése ügyében a puhatestűek között, amelyet a franciák nagyon szeretnek citrommal és fehér borral fogyasztani.

Az Ifremer, a legnagyobb francia tengeri kutatóintézet július 3-án állított fel válságstábot, amelynek tagjai éjt nappallá téve próbálták megérteni, hogy miért pusztul el a 12-18 hónapos osztrigák 40-100 százaléka szinte valamennyi francia tenyészterületen.

A kutatók végül lokalizálták a vírust, amelyet 1-es típusú Oyster Herpesvirusnak (OsHV-1) neveztek el. A vírus pusztítását a kedvezőtlen időjárási viszonyok is segítették, mert ezek legyengítették az osztrigákat.

Mint Johanna Martin szóvivőnő elmondta, túlságosan meleg volt a tél, amelyet esős tavasz követett, és ezért nagyon erős planktonnövényzet fejlődött ki. Az osztrigák nagyon jól tápláltak lettek, és nagyon sok energiát pazarolnak el nemi szerveik kifejlesztésére természetes tartalékaik kárára, és ezáltal sebezhetővé váltak.

Jelenleg nincs gyógyszer az OsHV-1-re, de a pusztulást más fertőzés is okozhatja a tudósok szerint: például a mérgező hatású tengeri alga, egy másik vírus, a Vibrio splendidus, amely szintén felütötte a fejét Franciaországban.

Franciaország évente mintegy 110 ezer tonna osztrigát termel, ezzel negyedik a világranglistán Kína, Dél-Korea és Japán után. Kína fedezi a világ osztrigafogyasztásának 83 százalékát. A francia osztrigatenyészetek 90 százaléka a nyugati tengerparton található, s a halálos vírusfertőzés csak a délnyugati Arcachon vidékét kímélte meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását