2024. április 19. - Emma

Európában arabul

A hét nyelven sugárzó Euronews európai hírtelevízió szombaton indítja arab nyelvű adását, több millió új nézőt megcélozva az arab országokban és Európában.
2008. július 11. péntek 20:52 - Hírextra
"Fő területünk Európa, de a közvetlen környezete is érdekel bennünket. Az orosz után most arab nyelven indítjuk el nemzetközi hírtelevíziónkat - közölte Philippe Cayla, az Euronews elnök-vezérigazgatója.

"Adásunkat az Európában élő araboknak is szánjuk, akiknek a számát 15 millióra becsülik, valamint az arab térség országainak, ahol több mint 250 millióan élnek" - tette hozzá Philippe Cayla.

Az Euronews 1997-ben már próbálkozott arab nyelvű adással, az azonban két év múlva megszűnt. A mostani kísérletben a France 24 és a BBC is részt vesz, amelyek 2007, illetve 2008 óta sugároznak arab nyelven is, valamint az amerikai al-Hurra (Szabad) arab nyelvű amerikai és a Russzija al-Jaum (Oroszország ma) orosz televízió is.

Politikai okokból Brüsszelben szinte mindenki azt mondta, hogy fontos egy olyan hírtelevízió, amely kapcsolatot teremt Európa és az arab világ között - vélte Cayla, aki elutasította, hogy "üzenetet kívánnának küldeni" az arab világnak.

Az Euronews objektív csatorna, kiegyensúlyozottan kezeli a valóságot. Egy új információforrást szeretnénk biztosítani arab nyelven - szögezte le.

Az arab nyelvű műsorok ugyanolyanok lesznek, mint amilyeneket a hét másik nyelven (németül, angolul, spanyolul, franciául, olaszul, portugálul és oroszul) sugároznak, ugyanazokkal a felvételekkel: félóránként hírműsor, rövid társadalmi, kulturális, sport és gazdasági magazinműsorok, valamint a híres "No comment" (újságírói kommentár nélkül sugárzott sokkoló felvételek). Ezek a műsorok már elérhetők angol és francia nyelven az arab világban.

Az Euronews több, a térséget érintő kérdéssel is foglalkozni kíván, de mindenekelőtt nemzetközi hírtelevízió kíván maradni, és nem az al-Dzsazírát és vagy az al-Arabíját, hanem sokkal inkább a CNN és BBC World hírtelevíziókat tekinti konkurensének.

Az Euronews arab nyelvű adását az Európai Bizottság finanszírozza évi 5 millió euróval, ötéves finanszírozási garanciával. A csatorna teljes költsége 50 millió euró. Az Euronewst 130 országban sugározzák 35 műhold segítségével és világszerte 200 millió háztartásban fogható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását