2024. május 3. - Tímea, Irma

Kortárs magángyűjtők már a neten is

Már az interneten is olvasható a Kortárs magángyűjtők 2008 című kiadvány, amelyben mások mellett a Sziget fesztivált alapító Gerendai Károly és Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház új igazgatója vall művészeti szenvedélyéről - közölte a kiadvány kommunikáció
2008. július 10. csütörtök 17:43 - Hírextra
A www.mugyujtok.hu oldalon a Kortárs magángyűjtők 2008 internetes kiadásában 25 kortárs magángyűjtő nevét és fotóját találja az érdeklődő, aki a honlapon keresztül számos ismert és kevésbé ismert közéleti személyiség művészeti gyűjteményéről tájékozódhat, s megtudhatja azt is, hogy mit gondol a művészetről, a műgyűjtésről.

Alföldi Róbert például úgy tartja, hogy a gyűjtés egyike a „legborzasztóbb" szenvedélyeknek, „állandóan azon jár az ember esze, mit, hogyan és kitől lehetne megszerezni, elcserélni."
A színész-rendezőről kiderül az is, hogy nem tudatosan vásárol, hanem érzelemből.

Bár koncepciója nincs, az eklektikus gyűjtemény darabjait mégis összeköti valami: Tóth Menyhért, Gedő Ilka, Bukta Imre, El Kazovszkij és a többiek alkotásai harmonikus egységbe olvadnak a falakon - olvasható a kiadványban.

Alföldi Róberthez hasonlóan Kovács Nimród, az UPC közép-európai elnöke is fontosnak tartja a kortárs művészet esetében, hogy a gyűjtő személyesen ismerheti az alkotót. "Fontos számomra az is, hogy egy korban élünk, ugyanabban a jelenben, és ez még akkor is meghatározó, ha különböző társadalmakhoz tartozunk” - hangsúlyozza az üzletember.

A Sziget fesztivált alapító Gerendai Károly elárulja, hogy az első időtől fogva leginkább a zene határozta meg, hogy kitől vett képeket.

A korábbi Albert Einstein Bizottság zenekar tagjai, a jobbára autodidakta képzőművész efZámbó István, feLugossy László és Wahorn András művei ma is meghatározó részét képezik gyűjteményének.

Az EDGE Communications nyomtatott formában tavasszal megjelent ingyenes kiadványában és az internetes változatban az érdeklődő olvashatja még többek között Bakonyi Árpád vegyészmérnök, Janikovszky János, a Móra Kiadó Zrt. elnöke és Kárpáti Tamás, a Premier művészeti magazin alapító-főszerkesztője gondolatait, véleményét.

A honlapon az egyes gyűjtők gyűjteményeiből bemutatott képek között a művész neve szerint is lehet keresni. A kiadványban egyébként összesen 68 művész, köztük Vojnich Erzsébet, Schaár Erzsébet, Nádler István, Wahorn András, Hencze Tamás, Barakonyi Szabolcs és Földi Péter műveivel találkozhat a közönség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását