2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem esik szét a Védegylet

A sajtóban megjelent egyes hírekkel ellentétben nem hullik szét a Védegylet Egyesület. Kétségtelen, hogy a melegfelvonulás kapcsán kiadott szolidaritási nyilatkozatunk miatt több tag, köztük tanácsadó testületi tagok, valamint Karátson Gábor volt tisztele
2008. július 9. szerda 11:02 - Hírextra
A kilépéseket sajnáljuk, különösen azokét, akik - ha az utóbbi időben nem is vettek aktívan részt az egyesület életében - annak idején alapítói voltak a Védegyletnek. Sajnáljuk, és kicsit furcsálljuk is.

Ugyanis a Védegylet által képviselt ökopolitikai gondolkodás mindig több volt, mint szűken vett környezetvédelem, és a demokrácia radikalizálása, az alapvető jogok védelme, sőt kiterjesztése (lásd a jövő nemzedékek ombudsmanjáért folytatott tevékenységünket), valamint a társadalmi igazságosságért való kiállás (lásd a társadalombiztosítás privatizációja elleni kampányunkat) is szerepet kapott benne.

 Amióta Sólyom Lászlót köztársasági elnöknek javasoltuk, azóta még inkább igyekeztünk megszólalni akkor, amikor a demokrácia minőségét, és az alapvető emberi és alkotmányos jogokat fenyegetve láttuk. Most ugyanezek miatt adtuk ki szolidaritási nyilatkozatunkat.

A melegfelvonulás résztvevői alapvető jogaikért, és a diszkrimináció ellen tüntettek. Az alkotmányban biztosított jogukkal éltek, amelyet viszont agresszív csoportok fizikai erőszakkal igyekeztek ellehetetleníteni.

A Védegylet növekvő aggodalommal tapasztalja a közéletben halmozódó verbális és fizikai erőszakot.

Más társadalmi csoportokat vagy politikai ellenfeleket bántalmazni, fenyegetni elfogadhatatlan, és a közélet elaljasodását jelzi.

Tudjuk, hogy a melegekkel kapcsolatban több kérdés (így például az örökbefogadás) végletesen megosztja a magyar társadalmat, és nekünk sincs mindenről kiforrott közös álláspontunk.

De abban biztosak voltunk, hogy az alapjogok és a demokrácia védelme, valamint a közéleti agresszió elleni közös fellépés fontosabb a más kérdésekben fennálló esetleges nézetkülönbségeknél. Ezt az álláspontunkat a kilépések ellenére fenntartjuk.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását