2024. április 19. - Emma

A látható defibrilátor jót tesz az egészségnek

Sokszorosára növekszik a hirtelen szívhalál miatt összeesők túlélési esélye ott, ahol jól látható helyen van defibrillátor és ha kell, azonnal használják is. Az USA mind több államában kötelező állandóan biztosítani az újraélesztéshez létfontosságú eszköz
2008. július 4. péntek 09:12 - Hírextra
A hirtelen szívhalál bárkit, bárhol, bármikor elérhet. Az idősek otthonában ez lényegesen gyakoribb, mint a sportpályán edző fiatalok körében, de mindenhol előfordulhat, ugyanakkor az emberek keveset tudnak róla és még kevesebbet arról, hogy gyors segítséggel a halál visszafordítható.

A defibrillátor a mellkasra helyezett elektródák útján áramütést ad le, ami szerencsés esetben az életveszélyes szívritmuszavart, a kamrafibrillációt megszünteti és így az áldozat visszatérhet az életbe. A ma használatos készülékek nem nagyobbak, mint egy aktatáska és bárki tudja használni, mert a defibrillátor hangosan mondja, mit is kell vele tenni az életmentéshez.

Chicago volt az első nagyváros, melynek repülőterén, még a sokkilométeres folyosók falán is olyan sűrűn helyeztek el defibrillátort, hogy bárhol történjen olyan esemény, amihez erre a műszerre van szükség, egy percen belül a segítség bárki által, mindenhol elérhető.

Az orvosi szakirodalom gyakran idézi azt a vizsgálatot, amelyben a Las Vegas kaszinóiban elhelyezett defibrillátorokkal elért eredményekről számoltak be. A játéktermeiről híres városban egy kórházi szakember figyelt fel arra, hogy a kaszinókból gyakran visznek be szenvedélyes játékosokat hirtelen szívroham miatt.

Rávette a kaszinótulajdonosokat, hogy minden játékteremben legyen defibrillátor, a biztonsági embereket pedig képezzék ki újraélesztésre. Ha ott bárki hirtelen szívhalál miatt összeesik, egyik biztonsági ember azonnal elkezdi a mellkas ritmusos nyomogatását, a szívmasszázst, a másik rohan a terem falán elhelyezett defibrillátorért.

Tény, hogy évek alatt az ezekben a kaszinókban bekövetkező hirtelen szívhalál esetén a túlélés esélye 74 százalék, aminek jelentőségét jól jelzi, hogy az Egyesült Államokban az egészségesnek vélt, fiatal sportolók között, az utóbbi években észlelt többszáz ilyen tragédiában a túlélés csupán 10 százalék volt. Ezért tartják szükségesnek minden sportpályán is a defibrillátor elhelyezését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását