2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Párizs csökkentené a fényszennyezést

Éjjel-nappal kivilágított kirakatok, csillogó reklámtáblák, drága fényekkel kiemelt műemlékek, napsütötte paradicsomoknak tűnő utcák: a városok éjszaka is szennyeznek. Eddig a fényszennyezés elleni harc háttérbe szorult, de az olaj árának növekedése a túl
2008. július 3. csütörtök 10:45 - Hírextra
Eloltani a fényeket Párizsban, a Fény Városában nem lesz könnyű, de már foglalkoznak a problémával. Egy törvényjavaslatot már beterjesztettek a parlament elé, és Nathalie Kosciusko-Morizet környezetvédelmi államtitkár a Le Parisien című napilapnak adott interjúban lehetségesnek mondta a cégtáblák és reklámok kivilágításának szabályozását. Ezzel szemben azonban sok ellenvetés hangzik el: a jó kivilágítás lényegbe vágó a biztonság szempontjából, az éjszakai fényáradatnak szimbolikus értéke van, a kereskedők és a gyártók sem akarnak lemondani áruik reklámozásáról.

Az 1990-es években a közvilágításra fordított villamos energia fogyasztása lakosonként 70-ről 90 kilowattra emelkedett Franciaországban. Ez nagyon magas szám, duplája annak, mint amit például Németország fogyaszt. Az ökológusok szerint a közvilágítás teszi ki az önkormányzatok villamos energiára kiadott költségeinek a felét. A rekord Párizsé, ahol a 2008-as költségvetésben a villamos energiára előirányozott 42,7 millió euróból (10 milliárd forint) 34,5-öt (8 milliárd forint) közvilágításra szánnak.

Franciaországban, ahol 9 millió utcai lámpa van, minden éjszaka 1200 megawatt, vagyis egy nukleáris erőmű által előállított energiamennyiség fogy el.

Az államtitkár szerint, bár nincs törvényi alap a cselekvéshez, lehetséges egy olyan szabályozás, amely módosítja az éjszakai fények erősségét, irányát és csökkenti időtartamukat. Mielőtt azonban eloltanák az Eiffel-torony 335 fényszóróját és 20 ezer lámpáját, valószínűleg még sok víz lefolyik a Szajnán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2010. március 10. 12:07
"Bé" miért nem dolgozik - már több, mint 2 hete??
Csak nem "kiszállt" - onnan is? :-/
...
2010. március 10. 10:44
MI VAN MA!?? "2008. július"-nap? (by "Csé")
MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS

http://index.hu/tudomany/blog/2008/07/07/a_vorosbor_lassitja_az_oregedest/#comments

MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását