2024. április 28. - Valéria

Érvénytelen élettársak

A házasságkötés nélküli tartós együttélés mind gyakoribb. Ezért vált időszerűvé az élettársi kapcsolat átfogó szabályozása. A bejegyzett élettársi kapcsolat - mint családjogi jogintézmény - elismerésével erre az együttélési formára (néhány kivétellel) a c
2008. július 3. csütörtök 09:40 - Hírextra
A bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének bevezetése szükségessé tette a családjogi törvény néhány rendelkezésének módosítását, illetve kiegészítését.

A törvény szerint az anyakönyvvezető a házasságkötést legkorábbra a szándék bejelentését követő 30. napot követő napra írhatja ki. Ám ha bejegyzett élettársi kapcsolatban lévő felek kívánnak házasságot kötni, ilyen türelmi időt értelmetlen lenne elvárni, ezért ezt a törvényi rendelkezést esetükben nem kell alkalmazni.

Kiegészülnek a családjogi törvénynek a házasság érvénytelenségére vonatkozó szabályai. Érvénytelen a házasság, ha a felek valamelyikének korábbi házassága vagy bejegyzett élettársi kapcsolata fennáll, kivéve, ha bejegyzett élettársak döntenek úgy, hogy a továbbiakban házastársként kívánnak élni, s így kötnek házasságot.

De ugyanígy érvénytelen a bejegyzett élettársi kapcsolat, ha a felek valamelyikének korábbi házassága vagy bejegyzett élettársi kapcsolata fennáll. Természetesen figyelembe kell venni a többi, törvénybe foglalt érvénytelenségi okot, így érvénytelen az egyenes ági rokonok és testvérek bejegyzett élettársi kapcsolata, továbbá testvérnek testvér vér szerinti leszármazójával (e tilalom alól azonban a jegyző felmentést adhat), örökbefogadónak az örökbefogadottal létesített bejegyzett élettársi kapcsolata.

A bejegyzett élettársi kapcsolatra tekintettel módosult a családjogi törvénynek az apaság vélelmére vonatkozó rendelkezése is. Ennek megfelelően: ha a nő házasságának vagy bejegyzett élettársi kapcsolatának megszűnése után újból házasságot kötött vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesített, az újabb házasságnak vagy bejegyzett élettársi kapcsolatának fennállása alatt született gyermeke apjának akkor is az újabb férjet vagy bejegyzett férfi élettársát kell tekinteni, ha a korábbi házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat megszűnése és a gyermek születése között háromszáz nap még nem telt el. Ha azonban ez a vélelem megdől, a gyermek apjának a korábbi férjet (élettársat) kell tekinteni.

A bejegyzett élettársi kapcsolatból született gyermekek névviselési szabálya alapján a gyermek az apjának vagy anyjának a nevét egyaránt viselheti, közös gyermekeiknek azonban csak azonos családi nevük lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását