2024. május 20. - Bernát, Felícia

Vita a szűrővizsgálatokról

A hatékony szűrővizsgálatoknak nagy szerepe lehet a súlyos betegségek korai és eredményes kezelésében, de ajánlanak olyan szűrőprogramokat is, amelyek nem eléggé pontosak, nem eléggé érzékenyek, időnként kóros állapotra utalnak, amikor semmi baj nincsen,
2008. február 19. kedd 12:44 - Hírextra
A dohányzás tüdőrák kialakulására hajlamosít és mivel az előrehaladott tüdőrák gyógyítása csak korlátozottan lehetséges, logikus volna, hogy minden dohányzó embert szűrővizsgálatra küldjenek, aminek korszerű lehetősége a komputeres tomográfia, a CT-vizsgálat. Hasonló gondolatmenet alapján a leggyakoribb halálokot jelentő koszorúérbetegség korai ellátását tenné lehetővé a CT-szűrés: legegyszerűbb volna, ha minden ötvenéves amerikainak megcsinálnák a CT-felvételét és annak alapján döntenének arról, szüksége van-e kezelésre és mi legyen az.
Az utóbbi években - írja Kassirer, a Tufts University professzora - egy képalkotó eljárásokkal foglalkozó csoport nem megfelelően ellenőrzött vizsgálat alapján azt állította, hogy ilyen szűrővizsgálatok után a korán fölismert tüdőrákot 90 százalékos sikerrel gyógyította, ami - sajnos - eleve valószínűtlen kijelentés. Két éve egy szívgyógyász munkacsoport azt bizonygatta, hogy ha bevezetnék a kardiológiai CT-szűrést az Egyesült Államokban, évente 90 ezer szívhalált lehetne megelőzni és több milliárd dollárnyi kezelési költség is megmaradna.

Az igen optimista és a nagyközönséget, sőt a politikusok egy részét is föllelkesítő véleményeket a tüdő- és szívgyógyász tudományos társaságok, kollégiumok tanulmányozták, de úgy értékelték, hogy az adatok igen hiányosak és nem meggyőzőek, a megfelelően ellenőrzött vizsgálatokat még nem végezték el és gazdasági számítások sem találhatók.

Ennek ellenére szívgyógyászok Texas államban elérték, hogy a helyi parlament elé kerüljön egy olyan törvénytervezet, amelynek értelmében kifizetnék a tünetmentes érelmeszesedés kiderítését szolgáló CT-szűrővizsgálatokat. A tüdőgyógyászok még radikálisabb lépésekre szánták el magukat: a képalkotó vizsgálóeljárásokkal foglalkozó szakemberek és támogatóik nem csupán azt követelték, hogy a dohányosok CT-szűrését teljes mértékben fedezzék, hanem nagy nyilvánosság előtt közölték, hogy a szűrővizsgálatok alkalmasságának tanulmányozására kidolgozott munkaterv etikátlan, és följelentették a vizsgálat vezetőit, hogy anyagi okokból összeférhetetlenek erre a tevékenységre.

Az utóbbi vádat megvizsgálták és semmiféle pénzügyi- vagy egyéb ütközést nem lehetett kideríteni. Kassirer professzor viszont levelében megírja, hogy egyértelmű kapcsolat mutatható ki a CT-szűrővizsgálatokat erőltető orvosok és az egészségügyi ipar anyagilag alapvetően érdekelt cégei között. A CT-műszerek alkalmazása igen gyorsan terjed és ha sikerül elérni, hogy ezeknek a vizsgálatoknak a költségeit a biztosító, a munkáltató, bárki fizesse, a diagnosztikai intézetek profitja elképesztően megnő.

A tüdő CT-szűrése most 200-1000 dollár, ami a jelenlegi átváltás szerint 35 200-176 000 forintnak felel meg. Az is kiderült, hogy a tüdőrákkal kapcsolatos szűrővizsgálatok technikájában a két vezető kutatónak 27 szabadalma található, a koszorúér-betegség korai fölismerését szorgalmazó irányelvek kidolgozását pedig az a gyógyszeripari óriáscég támogatta, amelynek vérkoleszterin-csökkentő készítményével a kiszűrt páciensek kezelése ugyancsak dollármilliárdokat hozna a konyhára.

A levél, amelyet az Amerikai Szívgyógyász Kollégium tájékoztatója ismertet, azzal fejeződik be, hogy a költséghatékony szűrővizsgálatokra szükség van, de csak a legjobb szakemberekből összeállított, minden érdektől független bizottságok dönthetik el a szűrési programok jövőjét. Az új vizsgálómódszerek mind több vizsgálathoz vezetnek, azok ugyan több betegen segíthetnek, de a hamisan betegségre utaló, téves diagnózisokkal is mind több embernek árthatnak - és ráadásul igen drágán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását