2024. május 4. - Mónika, Flórián

Eltűnnek a tigrisek!

Szakemberek riasztó jelentést tettek közé, mely szerint a nepáli Suklaphanta Vadmenedékben, ahol valaha a legnagyobb számban éltek veszélyeztetett tigrisek a Himalája keleti részén, a tigrispopuláció egyedszáma drasztikusan hanyatlik.
2008. július 3. csütörtök 20:40 - Hírextra
2005-ben még legalább húsz nagymacska élt a menedékben, ma számuk hat és tizennégy közé tehető - jelentette a WWF. A szakemberek orvvadászokra gyanakodnak.

Jon Miceler a WWF Kelet-Himalájai Programjának igazgatója szerint, "a tigrisek eltűnése a Suklaphantában kétségtelenül az illegális vadkereskedelemhez kapcsolható. A bizonyítékok azt sugallják, hogy Nepál veszélyeztetett tigrisei egyre inkább sebezhetőek ezen típusú kereskedelemmel szemben, mely már számos indiai tigrisrezervátum kiürülését eredményezte". A szakember szerint erősebb, fenntarthatóbb módszerre van szükség a kérdés megoldására, és a tigrisek jövőjének védelmére.

Suklaphanta szellős határral osztozik Indiával, a szakemberek szerint ez lehetővé teszi a könnyű és szinte követhetetlen csempészetet. Más fajok orvvadászatával ellentétben - mint a rinocéroszok, melyeknek csak szarvait távolítják el -, a tigrisek esetén nincs nyoma az orvvadászatnak, mivel az állat minden testrészére igényt tartanak a fekete piacon.

Májusban ugyanakkor két tigrisbőrt és közel 31 kilogramm tigriscsontot fogtak el Dhangadi határvárosnál a WWF szerint. Emellett múlt hónapban két különböző razzia során derült ki, hogy a helyi közvetítőknél a rezervátumból eltűnt állatok csontjai vannak.

A tigrispopulációk helyzete máshol sem éppen fényes. "Mindössze négyezer tigris él természetes élőhelyén, minden egyes elpusztult állattal egyre közelebb kerül a kihaláshoz ezen fantasztikus faj" - mondja Sybille Klenzendorf a WWF fajvédelmi programjának igazgatója. A legtöbb levadászott tigris Kínába és Délkelet-Ázsiába kerül, ahol a tradicionális kínai gyógyászatban használják fel testrészeiket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását