2024. április 26. - Ervin

Az antifasiszták kritizálják az Ab-t

Az AB döntése nem tükrözi a társadalom irányításáért, az erkölcsi értékrend alakításáért a jogrendszer felé már a római joggyakorlatban megfogalmazott felelősségi axiómát.
2008. július 3. csütörtök 08:09 - Hírextra
Figyelmen kívül hagyja a nem kívánatos társadalmi devianciák visszaszorításában – a jelenségek kiváltó okainak felszámolásához közelítés mellett – a jogalkotást megillető kivételezett szerepet. Kirívóan életszerűtlenül érvel akkor, mikor arra hivatkozik, hogy a gyűlölet kifejezésével elkövetett becsületsértés nem büntetőjogi kategória, és a fennálló jogszabályi háttér alkalmazásával is elérhető a sértettek polgári jogi védelme. Ez nem igaz. A veszélyeztetett társadalmi csoportok nem hangoztatnák rendületlenül a náci időket felidéző érzéseiket és kiszolgáltatottság érzésüket, hathatós intézkedés születhetne a paramilitáris szervezetek hungarista-utánérzetű egyenruháiknak, árpádsávos zászlóiknak betiltásáról és legalább néhány pozitív jogalkalmazási példára lehetne hivatkozni. De, sajnos, nem lehet egyre sem ! A mind szélesebb elterjedést mutató tömeges, rasszista, kirekesztő, antiszemita jelenségek mind határozottabban próbára teszik a társadalom türelmét és óhatatlanul fizikai konfliktusokhoz fognak vezetni.

Mindezeken túl, az AB határozata ellentmond valamennyi nemzetközi emberi jogi szerződésnek, amelyhez Magyarország az elmúlt időszakban csatlakozott.

Az AB határozata egyértelműen a neonáci-orientáltságú szélsőjobb erők támogatottságát erősíti.
A 24. órához értünk a kialakult előnytelen látszat tudatos megváltoztatásának megkezdésében.

A Magyar Antifasiszta Liga követeli a kormánytól, hogy rövid időn belül új törvényjavaslatot terjesszen a parlament elé a faji, vallási, etnikai, szexuális irányultságbeli kisebbségi létében gyűlölet szításával megvalósított személyes, v. csoportos becsületsértés egységes és egyszerűsített üldözhetőségének megvalósítása érdekében. Követeljük továbbá, hogy a személyhez-csoporthoz fűződő jogok össze nem keverhetőségével érvelő AB-határozat ezen kitételének figyelmen kívül hagyásával, a megállapodott európai polgári demokráciákban egy összetartozó csoportot ért sérelmet bármely tagja által érvényesíthetőnek elfogadó alkotmányos értelmezésre apellálva, változatlanul építse be ezt a jogintézményt a készülő új szabályzásba. Ennek az alapvető antifasiszta érdekeket kifejező, a köznyugalmat szolgáló törvénytervezetnek újbóli parlamenti elfogadtatását politikai prioritásként kezelje.


Budapest, 2008 július 1.
A Magyar Antifasiszta Liga
Ügyvezető Testülete

Kiadó: Magyar Antifasiszta Liga (MAL)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását