2024. április 28. - Valéria

Újra barnamedvék az állatkertben

Átadták az új medvekifutót a Fővárosi Állat- és Növénykertben, egy barnamedve és két szíriai barnamedve kapott benne helyet.
2008. július 1. kedd 15:39 - Hírextra
Az új létesítményt a közelmúltban átadott Nagyszikla rekonstrukciójának részeként újították fel. Az állatkertben már a nyitás évében, azaz 1866-ban is éltek medvék, férőhelyük 1912-től egészen a közelmúltig a Nagyszikla északnyugati oldalán volt. Ezen a helyen eredetileg két "medvesort" alakítottak ki, amely lényegében egymással szomszédos apró ketrecekből állt. Ezeket az állatkert a 90-es évek közepén számolta fel, mert állattartásra alkalmatlanná váltak.

Míg korábban egy medvekifutó 50 négyzetméter volt, az újjászületett létesítmény mérete 420 négyzetméter. A bővítéssel lehetővé vált egy hatalmas medence kialakítása is, amely harmincezer liter vizet képes befogadni - mondta Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója a keddi ünnepségen.

Az eseményen részt vett Horváth Csaba főpolgármester-helyettes is, aki a természet és az ember közötti harmónia fontosságára hívta fel a figyelmet és örömét fejezte ki, hogy a kihalófélben lévő állatok közül mind többnek nyújt menedéket a városligeti intézmény.

Az új kifutóba egy barnamedve és két szíriai barnamedve kapott helyet. Két utóbbi állat történelmi-mitológiai nevet visel, Noénak és Mídásznak hívják őket. Mindketten 17 évesek és Cipruson éltek, ahol magánszemélyek tartották őket illegálisan, siralmas körülmények között. Magyarországra 2006-ban kerültek és a Veresegyházi Medveotthonban kaptak helyet idáig.

A szíriai barnamedvék színe nem a jól ismert "medvebarna", inkább tejeskávé színű. Ennek oka, hogy az állatok a barnamedve Közel-Keleten honos, szíriai alfajához tartoznak. A harmadik barnamedve "hagyományos maciszínű", Bucinak hívják és 16 év körüli, szintén a Veresegyházi Medveotthonból került a fővárosi létesítménybe.

Az évek során a Fővárosi Állat- és Növénykertben sokféle medvefaj kapott már helyet, az új kifutó benépesítésére is többféle lehetőség kínálkozott. Az intézmény vezetése azért döntött a szíriai barnamedvék mellett, mert szeretné ráirányítani a figyelmet a medvék - és ezen keresztül az egész élővilág - sokféleségére. Ráadásul a szíriai barnamedvék bemutatásával az állatkert régi hagyományt elevenít fel, hiszen ilyen medvéket láthatott a közönség az intézmény 1866-os megnyitásakor is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását