2024. április 28. - Valéria

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Jogi Albizottságának állásfoglalása

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Jogi Albizottsága 2008. április 22-én tartotta harmadik ülését az Országgyűlésben. Az ülést Dr. Avarkeszi Dezső, a KMKF Jogi Albizottság elnöke és Balog Zoltán, az albizottság társelnöke elnökölte.
2008. április 23. szerda 08:02 - Hírextra
1. A KMKF Jogi Albizottsága üdvözli a KMKF-ről szóló, 2008. március 3-án négypárti konszenzussal elfogadott országgyűlési határozatot a KMKF-ről. Az Albizottság nagy eredménynek tartja a KMKF mint konzultatív testület elismerését, amely hosszabb távon biztosítja a testület működését.

2. Az Albizottság hangsúlyozza a kapcsolattartási támogatások folyósítása megkezdésének jelentőségét, amely nagymértékben megkönnyíti a schengeni határokon túli magyar közösségek tagjainak Magyarországgal történő kapcsolattartását. Az Albizottság felkéri a Kormányt, hogy vegye számba a vízumigényléssel, illetve a kapcsolattartási támogatás igénylésével összefüggő nehézségeket (pl. a meghívólevelek hitelesítésének megkönnyítése, a munkanélküli vízumkérők problémájának orvoslása és a kollektív elszállásolási gyakorlat rugalmasabbá tétele), és tegyen lépéseket azok megoldására. Az Albizottság felkéri a Kormányt, hogy vizsgálja felül a kárpátaljai kapcsolattartási támogatások folyósításának gyakorlatát. Az Albizottság felkéri továbbá a Kormányt, hogy vizsgálja meg a lengyelországi vízumkiadási gyakorlatot az Ukrajnában élő lengyelek vonatkozásában, és vonja le a pozitív tapasztalatokat a magyar-magyar kapcsolattartás szempontjából.

3. Az Albizottság üdvözli a 2007. szeptember 14-i plenáris ülésen elfogadott "Magyar-magyar együttműködés és a nemzeti érdekérvényesítés perspektívái a magyar nemzetrészek nagy részének európai uniós csatlakozása után" című előterjesztés gyakorlati megvalósításának megkezdését. Az Albizottság felkéri a KMKF elnökét, hogy a Kormánnyal együttműködve, konzultálva a KMKF albizottságaival, terjesszen az Országgyűlés elé a kárpát-medencei magyar közösségek nemzetpolitikai együttműködésének alapjait hosszú távra lefektető jogi szabályozásra vonatkozó javaslatot.

4. Az Albizottság javasolja a KMKF elnökének, hogy az Európai Parlament KMKF-ben tag magyar képviselői vegyenek részt az albizottságok munkájában is, és ennek érdekében kérje fel a KMKF négy albizottságának elnökeit a KMKF-ben részt vevő európai parlamenti képviselők meghívására az albizottsági ülésekre, valamint kezdeményezze a KMKF statútumának ez irányú módosítását.
5. Az Albizottság tagjai megállapították, hogy az Albizottság lehetőséget kínál a magyar Kormány, illetve az Országgyűlés féléves törvényalkotási programjaiban szereplő törvényjavaslatokkal kapcsolatos határon túli vélemények megismertetésére és azoknak az illetékes országgyűlési bizottságokhoz történő eljuttatására. A konzultációs rendszer hatékonyabb jövőbeli kihasználása hozzájárulhat az Albizottság eredményesebb munkájához.

6. A KMKF Jogi Albizottsága felkéri a Kormányt, hogy 2008. május 31-éig írásban nyújtson tájékoztatást az Albizottság számára a nyugat-európai, valamint szlovéniai, horvátországi, szerbiai, macedóniai és moldovai precedenseket is figyelembe vevő területi, kulturális és személyi elvű autonómiák megteremtésének és ezek támogatásának lehetséges formáiról.

7. Az Albizottság felkéri a KMKF titkárságát, hogy szervezzen szakmai konzultációt az alkalmazható európai autonómia-formák és ezek gyakorlati érvényesüléséről a KMKF tagjainak és szakértők bevonásával.

8. Az Albizottság üdvözli a vajdasági magyar pártok közötti egyetértést a szerbiai elnökválasztáson, valamint a májusi parlamenti választásokon való indulás tekintetében. Különösen fontosnak tartja az egyetértést tükröző közös autonómia koncepció megfogalmazását, amely egyértelművé teszi, hogy a szerbiai magyar közösség önigazgatási céljai valamennyi politikai szervezetük konszenzusának alapját képezi. Az Albizottság felkéri a Kormányt, hogy vállalja a vajdasági magyar pártok autonómia-koncepciójának képviseletét.
Budapest, 2008. április 22.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását