2024. április 29. - Péter

Minden századik újszülött lombikbébi

Mesterséges megtermékenyítés segítségével az első újszülött, Louise Brown 1978. július 25-én született Angliában. Az Egyesült Államokban ma már a babák egy százaléka így jön a világra és ezeknek a fele ikerterhesség.
2008. június 30. hétfő 12:26 - Hírextra
Az amerikaiak egészségével és betegségével foglalkozó hivatal most hozta nyilvánosságra a 2005. év összesített adatait. A gyermektelenség miatt orvosi segítséget kérő házaspárok az ország területén 475 meddőségi központhoz fordulhatnak. A hatóságok 422 ilyen intézmény eredményeit kapták kézhez és ismertették az elmúlt héten.

Az asszonyok hét százaléka egy esztendei, védekezés nélküli szexuális kapcsolat ellenére nem esik teherbe, ezért mind gyakoribb, hogy meddőség kezelésével foglalkozó intézetet keresnek fel. Ez a statisztikákban jól tükröződik: 1996-ban az Egyesült Államokban 64 681 ilyen beavatkozás történt, de ezek száma 2005-re megduplázódott.

A lombikbébi program mindenütt a világon igen költséges, és az amerikai szakemberek munkája csupán 35 százalékban eredményezett élveszülést. A biztonságosabb eredményért általában több embriót ültettek be az anyaméhbe, ezért viszont a mesterséges megtermékenyítés után 49 százalékban ikrek születtek. Az esetek 38 százalékában hármas-, sőt még nagyobb ikerszámú szülés következett be.

Victoria Clay Wright, a jelentést megfogalmazó munkacsoport vezetője hangsúlyozza, hogy ez számításaik szerint egymilliárd dolláros egészségügyi költséget jelent. Az ikrek az időre születő babákhoz képest gyakran koraszüléssel jönnek a világra. Ez azzal jár, hogy az ilyen újszülötteknek az ellátása lényegesen több munkát és eszközt igényel, mint a normál szülészeti tevékenység.
"Csaknem 42 százaléka a mesterséges megtermékenyítés segítségével születő babáknak koraszülött volt 2005-ben, szemben a természetes úton megfogantak 13 százalékos arányával" - mondta Wright.

A beavatkozást végzők emiatt mind gyakrabban csak egyetlen embrióval igyekeznek a terhességet elérni és ezt a közegészségügy szakértői is támogatják. Egyetlen embrió beültetése a 35 évesnél fiatalabb asszonyoknál 43 százalékban eredményez élveszülést és ez csak tíz százalékkal kevesebb, mint a többszörös embrió-beültetés 53 százalékos eredménye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását